Eerste prijs voor Europa om de hoek Kijkdagen!

Het Comité van de Regio’s heeft op 21 oktober jl. de eerste prijs in het kader van de European Public Communication Award 2015 toegekend aan de Nederlandse Europa om de hoek Kijkdagen. De Europa om de hoek Kijkdagen is een jaarlijks evenement dat de managementautoriteiten van de EFRO-programma’s en het ministerie EZ organiseren, in nauwe samenwerking met projectuitvoerders.

De jury noemt de Europa om de hoek Kijkdagen the best practice en waardeert de lange termijnwerking van de Kijkdagen, de gecoördineerde aanpak met verschillende partners en de toegankelijke vertaling van de EU-prioriteiten naar de lokale context (Europa om de hoek) in Nederland. De European Public Communication Awards worden uitgereikt aan overheidsdiensten die op nationaal, regionaal of lokaal niveau een opmerkelijke communicatiecampagne of -strategie m.b.t de Europese Unie hebben ontwikkeld.

De prijs is tijdens de jaarlijkse EuroPCom conferentie van het Europese Comité van de Regio’s (900 deelnemers) overhandigd aan Ruud van Raak (vertegenwoordiger MA’s) en Odilia Knap (ministerie EZ).  De prijs werd uitgereikt door de premier van Luxemburg Xavier Bettel, in het bijzijn van Sylvie Guillaume, Vice-President van het Europees Parlement en Luc van der Brande, Vice-President van het Comité van de Regio’s.

Europa om de hoek Kijkdagen

In Nederland zijn er honderden projecten die financieel worden ondersteund door de diverse Europese fondsen. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk om te laten zien wat er met dit geld gebeurt. Daarom organiseren de Europese fondsen in Nederland en het coördinerend ministerie van Economische Zaken sinds 2010 ieder jaar de Europa om de hoek Kijkdagen. Met Europa om de hoek en de kijkdagen presenteren de Nederlandse EFRO managementautoriteiten en het Ministerie van Economische Zaken, samen met andere Europese programma’s, projecten die financieel zijn ondersteund door de diverse Europese fondsen. Veel van deze projecten zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor het grote publiek. Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen opent een groot aantal projecten hun deuren om te laten zien wat zij precies doen met het Europese geld. Op die manier zijn het de projecten zelf die het verhaal vertellen in plaats van de overheid. Ook in 2016 worden er weer Europa om de hoek Kijkdagen georganiseerd. Dit keer op 13 en 14 mei.

Beoordeling door de jury

“Onze jury selecteerde uit 29 kandidaten deze Europese communicatiestrategie omdat ze al jarenlang haar impact bewijst en collega’s in diverse andere lidstaten inspireert. Het jaarlijkse evenement, ondersteund door mediacampagnes en een permanent online platform, toont hoe Europese subsidies de economie en regionale ontwikkeling in Nederland mee ondersteunen”, aldus Jiří Buriánek, Secretaris-Generaal van het Europees Comité van de Regio’s dat het EuroPCom-congres inricht.

Dank aan projecten

Deze fantastische beloning is uiteraard vooral ook te danken aan de enthousiaste bijdragen van alle projectuitvoerders. Zij stellen hun projecten tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen open om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de impact die de Europese subsidies hebben in de eigen regio.

Frankrijk 2e en Bulgarije 3e

De Europa om de hoek Kijkdagen is één van de drie winnaars van de European Public Communication Awards 2015. Frankrijk kreeg de tweede prijs uitgereikt voor ‘Notre pays bouge, l’Europe s’engage’, Bulgarije mocht de derde prijs in ontvangst nemen voor het project ‘Let’s create together Bulgaria 2020′.

Bekijk hier de film over de prijswinnaars. Informatie over de winnende projecten is beschikbaar via de EuroPCom website. Voor meer informatie over de Europa om de hoek Kijkdagen zie www.europaomdehoek.nl.

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier