Het aantal binnenlandse vakanties in Brabant kwam in 2016 uit op ruim 2 miljoen en lag daarmee 13% hoger dan in 2015. Landelijk steeg het aantal binnenlandse vakanties in deze zelfde periode met 3,5%. Ook het aantal uitstapjes steeg in Brabant bovengemiddeld.

Het aantal binnenlandse vakanties in Brabant kwam in 2016 uit op ruim 2 miljoen en lag daarmee 13% hoger dan in 2015. Landelijk steeg het aantal binnenlandse vakanties in deze zelfde periode met 3,5%. Het aantal overnachtingen van Nederlanders in Brabant steeg in 2016 naar 10,3 miljoen. De bestedingen stegen in Brabant met 10.5% (tegenover 2.8% landelijk). De binnenlandse toerist beoordeelt een vakantie in Brabant met een 8,2. 

Bert Pauli, gedeputeerde Economie en Internationalisering: ‘Brabant heeft veel te bieden aan bezoekers uit binnen- en buitenland: moderne en historische steden, topattracties, bijzondere cultuur en natuur. Overheden, bedrijven en organisaties werken sinds een paar jaar samen om het aanbod verder te verbeteren en te laten zien wat er in de provincie te beleven is. Toeristen kiezen daardoor sneller voor Brabant als bestemming voor een weekend weg of een korte vakantie. Dat levert meer omzet op voor bedrijven in de provincie.’
Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant: ‘Onze strategie om aan de hand van iconen, zoals de Brabantse meesters en steden, Brabant (inter)nationaal op de kaart te zetten, werkt. Het is dé manier om ook ander aanbod onder de aandacht te brengen. Samen met de sector laten we zien wat voor moois Brabant allemaal te bieden heeft.’

Bovengemiddelde groei van uitstapjes

Het aantal uitstapjes door binnenlandse dagrecreanten in Brabant kwam in de meest recente meting uit op 221 miljoen en groeide in vijf jaar met 15% tegenover 8% groei in Nederland in deze zelfde periode. Daarnaast heeft Brabant per jaar ook nog bijna 4 miljoen daguitstappen door buitenlanders, waarvan 2,7 miljoen door Belgen en 1 miljoen door Duitsers. 

Buitenlandse vakantiemarkt groeit

Ook de buitenlandse vakantiemarkt in Brabant groeide in 2016. Het aantal buitenlandse gasten in Brabant steeg met 3% ten opzichte van 2015 en het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten steeg met 4%. Net als eerdere jaren kwamen de meeste buitenlandse gasten uit België en Duitsland. Deze twee landen lieten ook in 2016 weer de meeste groei zien. Hoewel natuur niet het hoofdmotief is voor een bezoek aan Brabant, ondernemen veel Duitse en Belgische gasten wel activiteiten in de natuur in Brabant. 
NBTC-NIPO Research verwacht ook voor 2017 een groei van de vakantiemarkt, zowel in aantal vakanties als in bestedingen.

Bron: provincie Noord-Brabant