9 mei, de dag van Europa

Vandaag is het de Dag van Europa en vieren we 69 jaar zonder oorlog in de Europese Unie. Dit jaar is de Dag van Europa extra relevant, omdat deze maand ook de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Ondanks dat Europa soms ver weg kan lijken, zijn deze verkiezingen belangrijk en zal de uitslag ook invloed hebben op het dagelijks leven in Nederland.

Het thema van dit jaar is daarom ‘kiezen voor je toekomst’. De Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei zijn jouw kans om te zeggen wie de grote beslissingen mag nemen die van invloed zijn op ons dagelijks leven. De NOS publiceerde onlangs een video om deze invloed nader toe te lichten.

Waarom een Europadag?
Het is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Hij wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Nog geen jaar later was het oprichtingsverdrag voor die instelling een feit. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.

“Europa, verenigd in vrede en democratie”
Bron: Europa.eu

 

Menu
VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2018

Bekijk hier