OPZuid-project Fieldlab CAMPIONE is bedoeld om het onderhoud in de procesindustrie 100% voorspelbaar te maken. Hoofdbestanddeel van het project is een centraal fieldlab: een centrale plaats waar getest kan worden met nieuwe technieken zoals data-analyse systemen en sensoriek. De locatie waar dit gevestigd zal worden, is inmiddels bekend. Het centrale lab zal gebouwd worden op Aeroparc Gilze Rijen. Voordat het zover is, wordt echter eerst een co-locatie geopend op de campus van de Tilburg University in samenwerking met Midpoint Brabant.

Co-locatie: Tilburg University

Op de Tilburg University wordt een ruimte ingericht van ongeveer 50 m2 waarin datamodellen ontwikkeld kunnen worden. Een kleine ruimte, met een grootse uitstraling en grootste plannen. Deze co-locatie bevindt zich naast het 3D printlab op de universiteitscampus aan de ene kant, aan de andere kant zit Starbucks. De link met het 3D lab is meteen de eerste verbinding. De co-locatie in Tilburg heeft vele verbindingen die van belang zijn voor de universiteit en de regio:

Centraal fieldlab: Gilze Rijen

Het centrale Fieldlab CAMPIONE wordt gerealiseerd op de tweede verdieping van Gate2, onderdeel van het Aeroparc Gilze Rijen. De locatie is bestaand, maar de ruimte wordt ingericht naar de wensen en eisen van de projectpartners. Begin april zijn ROC Tilburg, Avans, Fuji, Midpoint Brabant, Cool Technologies en WCM bijeengekomen om de plannen concreet vorm te geven. Opleidingen zijn nadrukkelijk betrokken, want voor hen is het centrale fieldlab een prachtige trainingsfaciliteit voor studenten.

Het fieldlab zal bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Een op de praktijk van de procesindustrie gebaseerde testinstallatie, waarmee sensortechniek en regeltechniek getest kunnen worden. Hierbij wordt water gebruikt om de toegankelijkheid van het open fieldlab te waarborgen. Een andere stof zou strikte veiligheidsprocedures opleveren.
  • Een control room waar data verzameld wordt over de  status van de testinstallatie. Softwarebedrijven kunnen hierdoor testen doen met datavoorspellingsmodellen.
  • Een incubater ruimte waar initiatieven gelinkt aan het Fieldlab CAMPIONE ontwikkeld kunnen worden. Het is de bedoeling dat de gehele locatie en alle activiteiten in het teken staan van het slimmer maken van onderhoud in de procesindustrie.
  • Een vergaderzaal die in eerste instantie gebruikt zal worden voor presentaties van (deel)projecten, demonstraties en voortgangsmeetings van de projectdeelnemers.

De opening van het centrale fieldlab is naar verwachting vlak voor of vlak na de zomer van 2016. Onderstaand filmpje geeft alvast een impressie van de faciliteiten van het centrale fieldlab.