Bent u benieuwd wat er in uw regio gebeurt met Europese subsidies? Kom dan tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen op 13 en 14 mei eens een kijkje nemen bij bedrijven en kennisinstellingen bij u in de buurt, die met behulp van Europese subsidies werken aan innovaties. Innovaties die goed zijn voor de regionale en lokale economie.

Noord-Brabant

Bent u geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen binnen de agrarische sector en wilt u weten hoe de Nederlandse legpluimveesector op zijn kop gezet gaat worden? Meldt u zich dan aan voor de Kijkdag bij OPZuid-project Dutch Future Egg op de Venco Campus in Eersel. Op vrijdag 13 mei tussen 13.30 en 16.30 uur bent u van harte welkom in het meest duurzame en energiezuinige bedrijfsgebouw van Europa. Hier wordt u een interessant programma aangeboden met presentaties, discussies en themastands op het gebied van nieuwe businessmodellen en innovatieve technologieën. Een delegatie van de Europese Commissie zal dit programma gedeeltelijk bijwonen. Lees meer over het programma en de wijze waarop u zich kunt aanmelden op: https://www.europaomdehoek.nl/projecten/dutch-future-egg.

In Oisterwijk opent Dual Inventive haar deuren op 13 mei van 14.00 tot 17.00 uur. Het bedrijf laat de laatste ontwikkelingen en nieuwste producten zien die het mogelijk maken om onderhoudswerkzaamheden aan onze spoorwegen veilig en efficiënt uit te voeren. Meer informatie over de kijkdag bij dit OPZuid-project vindt u op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/automatic-track-warning-system-atws-3000

Rijden op waterstof? Dat is in de zeer nabije toekomst al mogelijk. Bezoek op 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur het unieke waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond. Hier worden nieuwe ontwikkelingen van zero-emissie voertuigen op waterstof getest en gedemonstreerd. U kunt met eigen ogen zien hoe een vuilniswagen op waterstof werkt en meerijden in een Hyundai ix 35 op waterstof. Meer informatie over dit project dat mede mogelijk is gemaakt door middel van Interreg Vlaanderen-Nederland subsidie? Kijk op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/waterstofregio.

Limburg

In Sittard-Geleen krijg t u op vrijdag 13 mei de kans om de Brightlands Chemelot Campus te bezoeken en kennis te maken met vele innovaties die in de chemische sector plaatsvinden met behulp van Europese subsidies, zoals OPZuid, Interreg. De campus is normaal gesproken niet vrij toegankelijk, maar op 13 mei van 14.00 tot 16.30 uur open voor iedereen die zich van tevoren aanmeldt. Kijk voor meer informatie en aanmelding op: https://www.europaomdehoek.nl/projecten/chemelot-campus-community-to-support.

Een ander project in Limburg dat meedoet aan de Kijkdagen, is Nationaalparkregio Meinweg, dat ondersteund wordt vanuit het Interreg Duitsland-Nederland programma. Op 14 mei wordt vanaf het bezoekerscentrum aan de Meinweg in Herkenbosch een fietsexcursie met gids georganiseerd met als thema natuur en cultuur.

Meer info vind u op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/nationaalparkregio-meinweg

Zeeland

De Deltawerken hebben wereldwijd grote naamsbekendheid en beschermen een groot deel van Nederland al bijna zestig jaar tegen overstromingen. Met behulp van OPZuid-subsidie heeft de Oosterscheldekering echter nog een extra functie gekregen. Door middel van vijf getijdenturbines wordt er schone energie opgewekt. Het is het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijdeninstallatie in de wereld, waarbij voor het eerst een reeks van vijf turbines naast elkaar is geïnstalleerd. Bent u nieuwsgierig hoe dit werkt? Op zaterdag 14 mei tussen 10.30 en 14.00 uur kunt u bij Seafarm Seafood en Proeverij aan de Jacobahaven in Kamperland, zelf ook een OPZuid-project, verschillende presentaties bijwonen over onderwerpen die te maken hebben met getijdenenergie en fish farming. Bij die gelegenheid zal gedeputeerde De Reu tevens de nieuwe verrekijker onthullen die zicht biedt op de getijdeninstallatie. Kijk voor meer informatie op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/getijdenenergie-uit-de-oosterscheldekering

Ook OPZuid-project ‘Het Portaal van Vlaanderen’ doet weer mee met de Europa om de hoek Kijkdagen. Op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur zijn er doorlopend rondleidingen over het sluizencomplex en rondvaarten over het kanaal Gent-Terneuzen. Uiteraard kan ook een kijkje genomen worden in het haven informatiecentrum aan de Zeevaartweg in Terneuzen. Meer informatie vindt u op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/portaal-van-vlaanderen.

In Terneuzen vindt u ook het “Beste grensoverschrijdende project in Europa”, Interreg-project Bio Base Europe. Bio Base Europe werkt aan onderzoek naar productieprocessen gebaseerd op organische en hernieuwbare grondstoffen en neemt u daar graag in mee tijdens de Europa om de hoek Kijkdag. Probeer de digitale leermiddelen in de simulatieruimte, bekijk de filmpjes, doorloop de interactieve expositie, doe de quiz en bezoek het laboratorium. Het Bio Base Training Center aan de Zeelandlaan in Terneuzen opent haar deuren tijdens de Kijkdagen op zaterdag 14 mei van 12.00 tot 16.00 uur. Meer informatie? https://www.europaomdehoek.nl/projecten/bio-base-europe

Kom langs tijdens de Kijkdagen en ontdek wat Europa bij u in de buurt doet!