Geslaagd Duurzaam Gebouwd Congres in Zwolle

Het Duurzaam Gebouwd Congres 2022 op 3 november in Zwolle heeft dit jaar als thema ‘Klimaatneutraal in 2030!’ Zeker nu de stikstofvrijstelling van tafel is moet de bouw rap sneller en groener worden. Keynote spreker Faas Moonen, associate professor van de Technische Universiteit Eindhoven, vertelde er hoe je innovaties in de bouw van de grond krijgt met Europese subsidies.

Klimaatneutraal
‘Ik ben optimistisch over wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaam bouwen, maar niet over het tempo waarin dat gebeurt.’ Zo begint Faas Moonen, universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven, zijn presentatie op het Duurzaam Gebouwd Congres op 3 november in Zwolle. Volgens hem zijn innovatieprojecten een stuk succesvoller met Europese subsidies. Het gaat daarbij zeker niet om geld alleen. Belangrijker is het samenbrengen van partijen, het delen van kennis, de mogelijkheid innovaties uit te testen in living labs én de stok achter de deur, omdat projecten afgerond moeten worden.

Tips
Faas sloot zijn presentatie af tips. ‘Tick all the boxes’ is de belangrijkste. Natuurlijk ben je razend enthousiast over jouw idee, maar de Adviescommissie beoordeelt je aanvraag op veel meer punten. Allereerst moet glashelder zijn welk probleem jouw project gaat oplossen en waarom je hiervoor financiering nodig hebt. Leg in je projectaanvraag goed uit met wie je dit gaat doen en waarom. Heb je iedereen aan boord die nodig is? Zeg in je aanvraag ook alvast hoe je de opgedane kennis gaat delen met anderen. Geef een realistische planning en ben eerlijk over de risico’s in je project. Ook de Adviescommissie weet dat je bij innovatieprojecten niet alles vooraf kunt weten. Zoek contact met de beheerorganisaties van Europese subsidieprogramma’s, zoals Stimulus Programmanagement voor Zuid-Nederland. Dit kan zowel voor als na het indienen van een aanvraag. Ze zijn en er ongelooflijk behulpzaam en denken graag met je mee.’

Deelnemers
Op het Duurzaam Gebouwd Congres kwamen ruim 300 beleidsmedewerkers, woningbouwcorporaties, ambtenaren, architecten, projectontwikkelaars, installateurs, aannemers, gemeenten en andere belangrijke stakeholders uit de bouw- en vastgoedsector.

Foto Faas Moonen op Duurzaam Gebouwd Congres