Wat gebeurt er in Nederland met Europees geld? Hoe rijdt een auto op waterstof, waarom werkt het ene medicijn wel en het andere niet en hoe ziet het ei van de toekomst eruit? Ontdek het tijdens de ‘Europa om de Hoek Kijkdagen’ op 13 en 14 mei 2016. In Nederland ontvangen veel verschillende projecten een financiële bijdrage uit Europese fondsen.

Projecten die bijdragen aan de regionale en lokale economie en daarmee de concurrentiepositie van Nederland versterken. Tijdens de Europa om de Hoek Kijkdagen op 13 en 14 mei a.s. kan iedereen in heel Nederland bij een aantal van deze projecten een kijkje nemen en zelf zien waaraan het Europese geld wordt besteed. En wát dat oplevert.

Kleine greep uit het programma:

  • In het gebouw van Heinz Nederland in Nijmegen kun je verschillende innovatieve projecten bezoeken. Ook de nabijgelegen Novio Tech Campus is open en laat zien wat hier allemaal gebeurt voor start-ups op gebied van life science.
  • Het project Dutch Future Egg toont op de Venco Campus in Eersel innovatieve ideeën voor een legpluimveesector 2.0 en in Helmond kun je rijden in een auto op waterstof;
  • Bij de Oosterscheldekering in Zeeland is te zien hoe energie uit water wordt gewonnen door de grootste getijdeninstallatie ter wereld.
  • In Sittard-Geleen krijg je de unieke kans om de Brightlands Chemelot Campus te bezoeken en kennis te maken met vele innovaties die in de chemische sector plaatsvinden;
  • In Almere kun je varen op een nieuw ontgonnen route richting het Markermeer en in Rotterdam valt veel te proeven bij de Wereld van Smaak in de Markthallen. De Dutch Game Garden in Utrecht laat zien hoe ze met een ‘tovertafel’ demente bejaarden actiever en socialer maken.

 Europees voorzitterschap

Amsterdam is tijdens de Kijkdagen van 2016 het centrum van veel activiteiten, omdat daar dit jaar het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zetelt. Het tijdelijke en speciaal voor het voorzitterschap opgezette Europagebouw op het terrein naast het Scheepvaartmuseum is op 14 mei exclusief te bezoeken. Er vaart vanaf het centraal station een boot naartoe en er zijn diverse optredens en activiteiten. Ook veel projecten door de hele stad hebben hun deuren open. Zo laat het VU Medisch Centrum zien waarom het ene medicijn wel werkt en het andere niet.

Contact en meer informatie

De Kijkdagen zijn verspreid door heel Nederland en geschikt voor jong en oud. Toegang is – tenzij anders vermeld – overal gratis. Soms is aanmelding nodig, kijk hiervoor en voor meer informatie over de Kijkdagen op: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen.