Schema Wish Smart Operating Room

WISH: Workflow Improvement System for Hospitals

Real-time informatie is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie van de gezondheidszorg. Internationale deskundigen spreken over de real-time gezondheidssystemen (RTHS). Ziekenhuizen moeten het gebruik van digitale technologie binnen de RTHS combineren met real-time management en operationele intelligentie om de kosten te verlagen en de zorgkwaliteit en patiëntervaring te verbeteren. Het WISH-systeem (Workflow Improvement System for Hospitals) adresseert direct deze vraag. Door te focusseren op operatiekamers en de gerelateerde werkstromen en het slim toepassen van combinaties van hardware (sensor-gebaseerde) en software systemen, biedt Topic Healthcare Solutions (Topic HCS) een innovatie voor het verbeteren van ziekenhuisefficiëntie en het vergroten van de patiënttevredenheid.

WISH verkrijgt informatie door middel van sensoren over de aanwezigheid en gebruik van apparatuur, instrumenten en andere middelen. WISH stelt met deze informatie ziekenhuizen in staat de efficiëntie te verbeteren door een real-time dynamische planning. Hiermee kunnen ziekenhuizen ook een aantal gelieerde processen stroomlijnen. Te denken valt aan het optimaal inzetten van de OK-ruimte inclusief aanwezigheid van alle benodigde instrumentaria, voorbereiding van patiënt voor volgende OK en schoonmaak schema’s. Later wil Topic Healthcare Solutions dit verder uitbreiden naar alle processen die verband houden met de patiënten-flow in een ziekenhuis, waarbij gebruik wordt gemaakt van deep learning technieken om meer informatie uit de beschikbare data te halen.
Het WISH systeem wordt ontwikkeld door Topic HCS gevestigd in Best. Topic HCS een spin-off en onderdeel van Topic Embedded Systems (175 fte). Topic HCS is een technologiebedrijf dat nieuwe oplossingen voor klinische werkstromen introduceert door gebruik te maken van geavanceerde digitale technologieën.

De markt voor digitale zorgtoepassingen groeit hard. Topic HCS brengt met WISH een volledig nieuw product op de markt dat in de hiervoor geschetste vraag (efficiëntie, kosten, kwaliteit) voorziet. WISH combineert een grondig begrip van de klinische praktijk en de analyse van de ziekenhuisorganisatie op verschillende abstractie niveaus in een dynamisch en real-time planningssysteem voor de verbetering van OK-efficiëntie en patiëntveiligheid.

Topic HCS richt zich eerst op vier initiële markten: de thuismarkt Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië / Verenigde Arabische Emiraten. In deze markten is afgelopen 6 maanden diepgaand marktonderzoek uitgevoerd. In de jaren 2020 tot 2022, zodra het track record van WISH is gegroeid, worden nieuwe markten betreden, zoals de VS, Frankrijk, Spanje en Italië. Met een marktaandeel groeiend naar 15% van het aantal ziekenhuizen in Nederland en 2-4% in de andere markten leidt dit tot een verwachte omzet in 2022 van 35 miljoen euro. Na 2-3 jaar is Topic HCS break-even en het verwachte resultaat in 2022 is 16 miljoen. De verwachte werkgelegenheidsgroei voor R&D activiteiten groeit van 8 in 2017 naar 40 in 2022 en voor de sales activiteiten naar totaal 32 (sales en salesondersteuning).

Het doel van het beschreven OPZuid project is de ontwikkeling van WISH: Workflow Improvement System for Hospitals.

Dit project is geselecteerd voor het OPZuid jaarverslag 2019: Het interview vindt u hier.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BEST
Startdatum:
01-07-2017
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Topic Healthcare Solutions
Adres:
Materiaalweg 4, BEST
BEST
Nederland
Partner(s):
Topic Healthcare Solutions

Financiering

EU (EFRO)
€ 250.000
Totaal publiek:
€ 250.000
Totaal privaat:
€ 824.456
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.074.456

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier