Warme Fijnproevers

Het bedrijf Op Smaak maakt al jaren dressings en chutneys. Ze leveren onder andere aan ziekenhuizen. Zo kwamen ze met verschillende chef-koks in gesprek over de problematiek van patiënten met kauw- & slikproblemen.

Kauw- en slikproblemen hebben verschillende oorzaken. Sommige mensen hebben moeite met kauwen en slikken na een operatie of door bijvoorbeeld een spierziekte, een tumor of simpelweg door ouderdom.  Voor hun voeding zijn deze patiënten aangewezen op drinkvoeding, die veelal elke dag gebruikt moet worden. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen moeten deze patiënten enorme hoeveelheden van deze drinkvoeding per dag drinken. Dat lukt hen meestal niet omdat grote hoeveelheden doorslikken veel tijd en energie kost. Ondervoeding is vaak het gevolg.

De huidige speciale voeding is zoet, verder smaakloos en het is moeilijk te bepalen wat de precieze benodigde hoeveelheid is om aan de persoonlijke voedingsvoorziening van de patiënt te voldoen. Op dit moment zijn er nog geen warme speciale maaltijdproducten (behalve soep) voor deze doelgroep. Vanuit deze gedachte is de ontwikkeling en het concept voor Fijnproevers ontstaan: meer keuze in warme, smaakvolle, energie- & eiwit verrijkte maaltijden. Hartige maaltijden die warm worden geserveerd zijn een fijne afwisseling en goede aanvulling op de koude en zoete drinkvoeding. Deze producten voldoen niet alleen in de smaakbehoefte van de patiënt, maar zien er ook smakelijker uit. Op deze manier wordt de zin in eten extra gestimuleerd.

De patiënt kan zelf zijn of haar maaltijd zelf samenstellen. De patiënt kan kiezen uit:

– aardappelproducten, pasta of rijst

– boontjes of wortels

– rundvlees, varkensvlees, kip, kabeljauw of tong.

De patiënt kan ook kiezen voor een eenpansgerecht (lasagne, ratatouille of roerbakwokschotels)

Tijdens dit project is er gekeken naar geschikte soorten vlees/vis en andere eiwitbronnen die voldoen aan de structuureisen en die snel en makkelijk verwarmd kunnen worden. De maaltijden hebben allemaal een zachte en fijne consistentie zodat kauwen en slikken beter  gaat. Het gehele assortiment is ontwikkeld volgens de IDDSI-norm (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative).

Fijnproevers wordt geleverd aan zorginstellingen, ziekenhuizen en andere zorggroepen. Daarnaast is Fijnproevers ook (online) beschikbaar voor particulieren.

 

Project in de media:

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EERSEL
Startdatum:
01-07-2017
Einddatum:
30-06-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Op Smaak
Adres:
Sigarenmaker 12d, EERSEL
EERSEL
Nederland
Partner(s):
Op Smaak

Financiering

EU (EFRO)
€ 62.794
Totaal publiek:
€ 62.794
Totaal privaat:
€ 192.601
Totale subsidiabele kosten:
€ 255.395

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier