TrueSort – Dynamisch scan-sorteersysteem voor hoge kwaliteit groente en fruit

De manier van kwaliteitsbeoordeling binnen de groente- en fruitverwerkingsindustrie bestaat momenteel uit een interne kwaliteitsbeoordeling op basis van een intern-scansysteem wat ‘in’ het product kan kijken en een externe kwaliteitsbeoordeling door een medewerker. Door de hoge verwerkingssnelheden en de structuur van de producten vallen externe defecten als rotte plekken/barsten nauwelijks op. Hierdoor worden per dag zowel in Nederland als in de VS miljoenen producten verkeerd beoordeeld. Momenteel is er geen oplossing op de markt om de externe kwaliteit van groente en fruit nauwkeurig te kunnen beoordelen.

Middels dit OPZuid-project ontwikkelt Ellips BV (expert in het ontwikkelen van optische beoordelings- en sorteertechnologie) een totaaloplossing, waarmee voedselverspilling kan worden tegengegaan en producten van een hoge kwaliteit kunnen worden gerealiseerd tegen een goede prijs. De verwachting is dat het dynamische scan-sorteersysteem het verkeerd beoordelen van producten met minimaal 33% reduceert.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn een grote innovatie voor de sector, vooral bij lage-opbrengst gewassen als appels en peren. De producten zullen niet alleen in de richtingen X en Y worden verplaatst, maar ook in de Z richting, waarbij wordt geroteerd. De hoge snelheid, zeer kleine foutmarges, kwetsbare producten en zeer grote aantallen maken het technisch uitdagend, waarbij ook de kostprijs doorslaggevend is voor een succesvolle machine. De groente- en fruitverwerkende industrie werkt met minimale marges en is een vrij behouden industrie die vraagt om bewezen technologie met zeer hoge betrouwbaarheid. Dit betekent dat hier een grote uitdaging ligt voor Ellips, maar wel een met grote potentie.

Ellips is gevestigd in de regio Eindhoven, hier zullen de ontwikkelingen binnen dit project ook plaatsvinden. Het toekomstbeeld is echter dat dit nieuw te ontwikkelen scan-sorteersysteem bij elke groente- en fruitverwerker, groot en klein, kan worden ingezet.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN

Begunstigde:

Begunstigde:
Ellips BV
Adres:
Esp 300, EINDHOVEN
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Ellips BV

Financiering

EU (EFRO)
€ 210.689
Totaal publiek:
€ 210.689
Totaal privaat:
€ 632.066
Totale subsidiabele kosten:
€ 842.754

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek