Projectfoto SPOTDETECT

SPOTDETECT

Voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselfraude worden tegenwoordig wereldwijd een groot probleem. Wanneer incidenten met betrekking tot voedselveiligheid of kwaliteit zich voordoen, leiden ze ook tot enorme hoeveelheden economisch verlies, voedselverlies en verspilling, wat op zijn beurt de ecologische voetafdruk vergroot. Recente voorbeelden zijn de Nederlandse fipronil-eiersandaal (2017) en EU-sesamzaadverontreiniging (2020). Het terugdringen van voedselverlies en -verspilling is een belangrijk doel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN, evenals om andere SDG-doelen te bereiken die betrekking hebben op voedselzekerheid, voeding en ecologische duurzaamheid.

Lab to the sample
De belangrijkste logistieke uitdaging bij het bewaken van voedselkwaliteit en voedselfraude is de toegankelijkheid tot real-time kwaliteitstestmethoden in de voedselwaardeketen. De huidige stand van de techniek is het brengen van monsters naar het laboratorium, wat tijdrovend en duur is (tot € 100- € 200 per uur testkosten in centrale laboratoria). Tegen de tijd dat de resultaten bekend zijn, verliest voedsel zijn houdbaarheid (langdurige opslag) of bevindt het zich al in de verwerkingsfase of in de supermarkten. Next Generation Sensors BV (NG Sensors) is een hightech start-up opgericht in november 2017. NG Sensors heeft als doel om ‘lab to the sample’ te brengen voor on-site detectie van voedselkwaliteit en risicogerelateerde stoffen via gebruiksvriendelijke, hoge prestatie draagbare sensoren voor het oplossen van problemen agro food. De voorgestelde oplossing SPOTDETECT is een infrarood-massaspectrometerplatformtechnologie die kan worden toegepast in verschillende branches van de agrovoedingsmarkt, zoals aquacultuur, vlees, fruit en groenten, enz., Waardoor een kosteneffectieve en schaalbare technologie wordt geboden. NG Sensors hebben het concept van de technologie van “SPOTDETECT” al bewezen en willen nu samen met CIED BV en Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) een minimaal levensvatbaar product (MVP) ontwikkelen voor marktintroductie. In deze ontwikkeling werken partijen al een aantal jaren samen; NGS en CIED hebben ook een gezamenlijk patent aangevraagd. WFBR is als onafhankelijke onderzoeksorganisatie bij het voorstel aangesloten, die voor de sector gaat kijken welke mogelijke oplossingen er in de markt zijn en wat hun waarde voor de supply chain is in termen van wetenschappelijke validiteit.

Vernieuwde versie van SPOTDETECT
In dit project zullen NG Sensors (gevestigd op Brightlands Maastricht Health Campus), CIED BV (gevestigd op Brightlands Smart Services Campus) en WFBR de volgende versie van SPOTDETECT ontwikkelen en zowel SPOTDETECT als andere handheld sensoroplossingen valideren. Sinds 2013 ontwikkelt CIED BV technologietoepassingen voor Quality Assurance in Agri Food Supply Chains met behulp van web, mobile, blockchain & AI. In dit REACT EU-project zullen ze de gebruiksvriendelijke GUI van SPOTDETECT verder industrialiseren en kwantificeringsalgoritmen ontwikkelen samen met blockchain-integratie voor traceerbaarheid. WFBR maakt deel uit van ’s werelds toonaangevende Wageningen University & Research die onderzoek doet op het gebied van agrifood. WFBR zal SPOTDETECT en andere draagbare sensoroplossingen benchmarken, zodat de sector een wetenschappelijke basis heeft om een keuze te maken voor een meettechnologie.

Synergie tussen projectpartners
Het consortium heeft een synergie tot stand gebracht tussen technologieproducenten en gebruikers door ook toekomstige klanten als pilotpartners bij dit project te betrekken; namelijk:

1) Coöperatieve Fruitveiling Zuid Limburg BA voor validatie van SPOTDETECT voor kwaliteit na de oogst in SPOTDETECT;
2) MultiScan Europe voor validatie van biologische / niet-biologische oorsprong van tomaten en andere groenten om voedselfraude te verminderen;
3) Eruvaka – India’s grootste Aquatech-bedrijf voor “real-time” monitoring van de waterkwaliteit van garnalenvijvers om de oogst te verbeteren en voedselverlies te verminderen.

Succesvolle afronding van het project stelt NG Sensors in staat om samen met de genoemde pilotpartners en andere potentiële klanten de MVP te lanceren.

Dit REACT-EU-project sluit primair aan bij de Landbouw en voedseltransitie en heeft daarnaast sterke verbindingen met klimaat en gezondheid.

 

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
REACT-EU
Prioriteit
REACT-EU (13)
Regio
Limburg
Projectlocatie
MAASTRICHT
Startdatum:
1-6-2021
Einddatum:
31-5-2023

Begunstigde:

Adres:
Gaetano Martinolaan 85
MAASTRICHT
Nederland
Partner(s):
Next Generation Sensors BV

Financiering

EU (EFRO)
€ 547.320
Overig:
€ 68.544
Totaal publiek:
€ 615.864
Totaal privaat:
€ 258.256
Totale subsidiabele kosten:
€ 874.120

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier