SCeLiO-4B : Suikers, cellulose en lignine opschaling naar BioBased Building Blocks

Hoe maak je van plantaardige grondstoffen zoals suiker, cellulose en houtstof bouwstenen voor bijvoorbeeld brandstof, asfalt of dakbedekking?

Bij Chemelot InSciTe buigen onderzoekers, kleine en grote bedrijven zich over deze vraag in de proeftuin SCeLio-4B.

De beschikbare apparatuur faciliteert en versnelt onderzoek, opschaling en ontwikkeling van bio-aromaten, lignine (houtstof) producten voor brandstofdoeleinden en platform chemicaliën en verbindingen met nieuwe functionaliteiten gebaseerd stoffen met moeilijke namen als furfural en hydroxymethylfurfural.

De onderzoeksactiviteiten worden ondersteund door een onderwijs- en trainingsprogramma en business development activiteiten, die ondernemers de kans geven om van laboratorium naar pilot plant schaal te gaan.

De focus van dit project ligt daarom op het opzetten en verbinden van de Biobased proeftuinen Brightlands Chemelot Campus in Geleen en Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Er wordt een regio-overschrijdende, open innovatie-omgeving gecreëerd waarbij onderzoeksinstituten, MKB en grote bedrijven in Zuid-Nederland samenwerken en innoveren.

Om de transitie succesvol te laten verlopen, moet het gebruik van biomassa vooral leiden tot economische waarde creatie. Daarom richten we ons ook op het inventariseren, ontwikkelen, testen en opschalen van innovatieve processen en producten op het gebied van groene bouwstenen, de Bio Based Building Blocks (4B). Een voorbeeld hiervan is de omzetting van lignine in hoogwaardigere producten zoals biobrandstoffen. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van chemie en procestechnologie voor de conversie van suikers naar chemische stoffen, die verder verwerkt worden tot groene bouwstenen voor biomaterialen”. De onderzoeksactiviteiten worden ondersteund door een onderwijs- en trainingsprogramma en business development activiteiten. Dit geeft ondernemers de kans om hun potentie te vergroten en van laboratorium -tot pilot plant- schaal te gaan. De gezamenlijke proeftuin geeft een impuls aan bedrijven en werkgelegenheid in Limburg en Brabant.

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B1
Prioriteit
Versterking regionale innovatiekracht (1B1)
Regio
Limburg
Projectlocatie
MAASTRICHT
Startdatum:
01-05-2015
Einddatum:
31-03-2020

Begunstigde:

Begunstigde:
St. Chemelot Institute for Science & Technology
Adres:
Gaetano Martinolaan 63-65
MAASTRICHT
Nederland
Partner(s):
St. Chemelot Institute for Science & Technology; Flowid Products B.V.; Chemelot Research Facilities B.V.; Chemelot Campus B.V.; Avantium Chemicals B.V.; Progression-Industry B.V.; TNO; Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek

Financiering

EU (EFRO)
€ 1.982.696
Rijk:
€ 1.982.696
Noord-Brabant:
€ 426.713
Limburg:
€ 144.403
Overig:
€ 1.397.461
Totaal publiek:
€ 5.933.968
Totaal privaat:
€ 8.201.763
Totale subsidiabele kosten:
€ 14.135.732

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier