ROBOSCULPT

Wereldwijd vinden er op jaarbasis meer dan 100.000 operaties plaats waarbij schedelbot moet worden verwijderd. Een dergelijke ingreep kan noodzakelijk zijn bij het verwijderen van een tumor, of bij een gehoorherstellende operatie middels implantaten. De chirurg moet het botmateriaal weghalen, zodat hij de plek van de tumor of het binnenoor kan bereiken. Deze botverwijderingsoperaties zijn complex en risicovol. Verstopt in kleine botkanalen bevinden zich (op soms slechts een paar mm van elkaar) kritische structuren zoals de aangezichtszenuw en het evenwichtsorgaan. Het zicht van de chirurg tijdens de operatie wordt echter beperkt, doordat het kleine operatiegebied zich snel vult met bloed, vocht en botresten. Het vermijden van de kritische structuren om bij het uiteindelijke doel te komen, kost hierdoor veel tijd: een botverwijderingsoperatie kan wel meer dan 4 uur duren. Wanneer het doelgebied na uren boren en frezen eindelijk is bereikt, moet de chirurg nog aan het tweede en moeilijkste onderdeel van de operatie beginnen. Met alle risico’s van dien.

Zowel op het gebied van zorgkosten als op het gebied van gezondheidszorg, zou het interessant zijn als een robot het intensieve boor- en freesproces uit handen zou kunnen nemen. Een robot kan niet alleen sneller werken, maar ook nauwkeuriger – wat de kans op ernstige complicaties drastisch verminderd. Een prototype robot is hiervoor ontwikkelt en kan zeer nauwkeurig in het harde botmateriaal boren en frezen. Penvoerder en initiatiefnemer van dit project Eindhoven Medical Robotics wil de uitvinding commercieel beschikbaar maken voor ziekenhuizen. Nobleo Technology is betrokken bij de uitvoering van de diverse technische activiteiten, en Radboudumc is betrokken bij de klinische aspecten.

De verwachting is dat robot met de hulp van OP-Zuid al in 2021 ingezet kan worden in ziekenhuizen. Het veelbelovende resultaat tot nu toe, trekt de aandacht van chirurgen over de hele wereld. Deze positieve media-aandacht draagt bij aan de ambitie van het consortium om Eindhoven Nederland op de kaart zetten als dé regio op het gebied van chirurgische precisie robotoplossingen.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
01-01-2019
Einddatum:
30-06-2021

Begunstigde:

Begunstigde:
Eindhoven Medical Robotics B.V.
Adres:
Frankendaal 2, EINDHOVEN
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Eindhoven Medical Robotics B.V.; Nobleo Projects B.V.; Nobleo Control B.V.; Stichting Katholieke Universiteit (Radboudumc)

Financiering

EU (EFRO)
€ 677.270
Overig:
€ 282.727
Totaal publiek:
€ 959.997
Totaal privaat:
€ 995.973
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.955.971

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier