Castlab Proeftuin

Een groot deel van de Nederlandse infrastructuur is al 70 jaar geleden aangelegd en inmiddels toe aan vervanging. Het ideaalbeeld zou zijn, om de gehele infrastructuur (denk aan: het spoorwegennet, bruggen, viaducten, sluizen etc.) te vervangen, maar dit zou Nederland ruim 360 miljard euro kosten. Dit geld is simpel gezegd niet beschikbaar en de huidige technieken en processen voor de productie van vervangingsonderdelen schieten te kort. Een defect aan de infrastructuur kan directe invloed hebben op de economie.  

De proeftuin
Binnen de Castlab Proeftuin wordt gezocht naar oplossingen om langdurige uitval en hoge kosten te voorkomen. De proeftuin is een plek waar mkb-ondernemingen, grote ondernemingen, kennisinstellingen en eindgebruikers samenwerken om innovatieve ideeën uit te wisselen en nieuwe technologieën en businessmodellen voor smart maintenance te ontwerpen, ontwikkelen en testen. Door de samenwerking van verschillende partijen kunnen unieke vervangingsonderdelen sneller en goedkoper worden ontwikkeld.

Partners

De hele keten is in de proeftuin vertegenwoordigd:

  • MKB-ondernemingen: Melis Metaalgieterijen, Castlab, colorFabb, Proven Concepts, Scrumble
  • Grote onderneming: Dual Inventive)
  • Kennisinstellingen: Fontys Hogeschool en CHILL Labs
  • Eindgebruikers : NS, Strukton Rail en VRS Railway Industry.

Activiteiten

De activiteiten van Castlab Proeftuin zijn gericht op:

  • Nieuwe technologieën om de kritische onderdelen te vervaardigen en te voorspellen op welk moment ze falen, door het aanleggen van een database met behulp van big data technieken. Hierbij vinden ontwikkelingswerkzaamheden plaats aan digital warehousing (digitale opslag) van modellen, digital twins (virtuele representatie van een product), rule based decision system (systeem dat beslissingsproces voor complexe problemen ondersteund), metaal vervaardigingstechnieken en composiettechnologie (het zoeken naar geschikte materiaalsamenstelling voor het verkrijgen van perfecte eigenschappen voor onderdelen)..
  • Het ontwikkelen van nieuwe service businessmodellen door samenwerking met alle relevante stakeholders. Deze samenwerking omvat het kosten efficiënt vervaardigen van kritische onderdelen in high mix/low volume (hoge variëteit en lage aantallen producten) binnen een zeer kort tijdsbestek. Tevens wordt big data van de onderdelen geaggregeerd om voorspelbaar onderhoud van sensorloze componenten mogelijk te maken.

Meer informatie

info@castlab.nl
www.castlabproeftuin.nl

Projectinformatie

Prioriteit
Versterking regionale innovatiekracht (1B1)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
TILBURG
Startdatum:
1-9-2019
Einddatum:
30-8-2022

Begunstigde:

Begunstigde:
Melis Metaalgieterijen B.V.
Adres:
Frans Mannaertsstraat 3
TILBURG
Nederland
Partner(s):
Melis Metaalgieterijen B.V.; Stichting Fontys; Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL); Dual Inventive Nederland; colorFabb B.V.; Proven Concepts B.V.; Scrumble V.O.F.

Financiering

EU (EFRO)
€ 554.960
Rijk:
€ 82.925
Noord-Brabant:
€ 248.563
Limburg:
€ 7.463
Overig :
€ 179.044
Totaal publiek:
€ 1.072.955
Totaal privaat:
€ 749.576
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.822.531

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek