Precisie in de medische sector: Procesmeten middels de miniatuur Rotary Inspector

De medische markt is volop in beweging. Een opvallende trend hier is dat behandelingen steeds meer gepersonaliseerd worden. De consument verwacht behandelingen die sterk op hun eigen behoefte en wensen zijn afgestemd (personalized medicine, personalized dentistry, etc). Naast de gepersonaliseerde behandelingen verwacht de consument een steeds kortere wacht- en behandeltermijn.

Een toonaangevende wereldspeler in de tandartsen markt speelt in op deze trend met de ontwikkeling van een innovatief tafelmodel tandprothese en kroon freesmachine. M.b.v. dit systeem wordt het mogelijk voor tandartsen om in hun eigen praktijk binnen korte tijd op maat gemaakte protheses en kronen voor hun klanten te frezen. Het bedrijf is momenteel echter nog niet in staat om voldoende nauwkeurigheid te realiseren om de protheses en kronen direct inzetbaar te maken, een nabewerking (polijst) stap is nog noodzakelijk, wat extra tijd en inzet van derden vereist. Om voldoende nauwkeurigheid te kunnen realiseren en garanderen die een extra polijststap niet meer nodig maakt, zal toepassing van een hoge kwaliteit meettechniek noodzakelijk zijn. IBS Precision Engineering BV (hierna IBS PE) wil deze meettechniek gaan ontwikkelen.

Recentelijk heeft IBS PE veel succes behaald met de uitrol van de eigen ontwikkelde Rotary Inspector. Met behulp van deze techniek is het mogelijk geworden om in korte tijd (autonoom en continu) automatisch de nauwkeurigheid van 5-assige machine te meten. Hetzelfde principe wil IBS PE nu ontwikkelen voor de tafelmodel tandprothese en kroon freesmachine. Door het kleine formaat van deze machines is het gebruik van de ontwikkelde Rotary Inspector echter niet mogelijk (simpelweg te groot). IBS PE zal daarom een innovatief nieuw meetsysteem ontwikkelen: de miniatuur Rotary Inspector, voor toepassing in de tafelmodel freesmachines. Dit zal het ontwikkelen van geheel nieuwe werkingsprincipes vereisen op basis van kinematische oplegging. Verkleinen van het systeem met dezelfde werkingsprincipes is niet mogelijk, omdat het huidige werkingsprincipe een minimaal volume vereist. Naast de miniaturisatie zal de functionaliteit worden uitgebreid met automatische correctiemogelijkheid van de machine en het meten/corrigeren van de lineaire assen van de machine (naast de rotatie assen).

Naast toepassing in de medische markt ziet IBS PE ook mogelijkheden in andere markten voor de miniatuur Rotary Inspector. IBS PE werkt al samen met een toonaangevende speler op het gebied van straalmotoren. Specifiek voor de toepassing van nieuwe composiet materialen met additive manufacturing technieken is voor een nieuw innovatief productieproces dit miniatuur meetsysteem noodzakelijk.

Om de miniatuur Rotary Inspector te ontwikkelen zal IBS PE de theoretische kennis die het al heeft, een patent op Small Machine Calibration, vertalen naar een commerciële praktijktoepassing. Deze ontwikkeling zal vervolgens in een testomgeving in een praktijksituatie gevalideerd worden bij twee eindklanten, in de medische sector en in de luchtvaartsector. Dit zal het valorisatievermogen van IBS PE versterken en hiermee het valorisatievermogen binnen het Hightech materialen & systemen cluster dat zich met name in de provincie Brabant bevindt.

Dit project zal resulteren in de volgende resultaten:

  1. Uitgewerkt detailontwerp van de miniatuur Rotary Inspector;
  2. Prototype van zowel de mechanisch, elektronische als softwarecomponenten;
  3. Ontwikkelde integratie op productiemachines;
  4. Testresultaten/rapporten van de testen bij twee eindklanten.

Om deze resultaten te behalen is er een onderzoeks- en ontwikkelingstraject opgesteld dat bestaat uit vier werkpakketten, aangevuld met twee werkpakketten voor project- en IPR-management en exploitatie en disseminatie.

  • WP1 Project- en IPR-management: managen van het project zodat de doelstelling binnen de gestelde planning/budget behaald worden. Daarnaast onderhoud van bestaande patenten en aanvraag van een nieuw patent;
  • WP2 Exploitatie en disseminatie: Bekendheid verkrijgen voor het project, de ontwikkeling en de financiering vanuit de EU;
  • WP3 Opstellen specificaties en standaardisatie (ISO): Duidelijkheid verkrijgen in de vereisten en specificaties van de ontwikkeling en de standaardisatie m.b.t. ISO;
  • WP4 Ontwikkeling miniatuur Rotary Inspector: Ontwikkelen van de hardware van de miniatuur Rotary Inspector;
  • WP5 Software integratie: Ontwikkelen van embedded software voor de miniatuur Rotary Inspector en integreren van de software in een tweetal besturingssystemen;
  • WP6 Evaluatie: Evaluatie van de ontwikkelde miniatuur Rotary Inspector bij twee eindklanten.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
01-07-2017
Einddatum:
28-02-2021

Begunstigde:

Begunstigde:
IBS Precision Engineering BV
Adres:
Esp 201, EINDHOVEN
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
IBS Precision Engineering BV

Financiering

EU (EFRO)
€ 198.937
Totaal publiek:
€ 198.937
Totaal privaat:
€ 615.645
Totale subsidiabele kosten:
€ 814.582

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek