Open Innovatieplatform Fotonische IC’s

Open Innovatieplatform Fotonische IC’s

Fotonische (Photonic) Integrated Circuits (PIC’s) zijn de elektronische chips van de toekomst. Deze geïntegreerde schakelingen werken op basis van licht (fotonen) i.p.v. elektronen en zullen op korte termijn voor een revolutie zorgen. De eerste toepassingen liggen op het gebied van de tele- en datacommunicatie netwerken; bijvoorbeeld in datacenters zullen fotonische IC’s een grote rol gaan spelen, doordat zij in staat zijn sneller informatie te verwerken en minder energie verbruiken per verwerkte bit dan elektronische circuits. Daarnaast worden door fotonische IC’s nieuwe toepassingen mogelijk o.a. op het gebied van de gezondheidszorg en het monitoren van mechanische constructies zoals vliegtuigen, zodat adequaat (preventief) onderhoud gepleegd kan worden.

De regio Zuid-Nederland loopt voorop op het gebied van fotonica en beschikt over vooraanstaande onderzoeksfaciliteiten en een innovatieve fotonica-industrie. Met dit project willen de samenwerkingspartners deze positie versterken door een sterk industrieel platform voor PIC-productie aan te bieden aan alle geïnteresseerde partijen. Deze stap om deze bestaande technologie toegankelijk te maken voor vrijwel alle bedrijven is de stap die met het project Open Innovatieplatform Fotonische IC’s wordt gezet. Het Open Innovatieplatform Fotonische IC’s kan worden gezien als een onderdeel van het werkpakket versterken van het recent gestarte OPZuid Photon Delta project.

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B1
Prioriteit
Versterking regionale innovatiekracht (1B1)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
01-09-2016
Einddatum:
30-04-2020

Begunstigde:

Begunstigde:
Technische Universiteit Eindhoven
Adres:
Groene loper 5, EINDHOVEN
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Technische Universiteit Eindhoven; SMART Photonics B.V.; EFFECT Photonics B.V.; Technobis Fibre Technologies B.V.; Bright Photonics B.V.; PhoeniX B.V.; LioniX B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 853.083
Rijk:
€ 853.083
Noord-Brabant:
€ 731.214
Overig:
€ 1.170.012
Totaal publiek:
€ 3.607.393
Totaal privaat:
€ 1.267.368
Totale subsidiabele kosten:
€ 4.874.761

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier