Omni Analysis

Cellen worden gekweekt voor wetenschappelijk onderzoek en ten behoeve van de ontwikkeling en productie van medicijnen en celtherapie. Tijdens het kweken is het van belang om de cellen te monitoren en de status van de kweek te analyseren. Op dit moment wordt dit gedaan door steekproefsgewijs en handmatig de cellen de bekijken onder een microscoop. Hiermee wordt slechts een klein oppervlak bekeken: per steekproef zijn er 10-500 cellen per keer in beeld terwijl een kweekfles al snel miljoenen tot miljarden cellen bevat. Daarnaast wordt de celkweek uit de incubator gehaald waardoor de cellen een temperatuurschok (van 37 ºC naar 21 ºC) krijgen en zorgt het handmatig oppakken en verplaatsen van de kweek voor besmettingsgevaar.

Cytomate Technologies B.V. (hierna: CytoSMART) richt zich op de ontwikkeling en productie van microscopiesystemen voor toepassingen in de markt van de celkweek. Een van de nieuwste ontwikkelingen van CytoSMART is de Omni. Dit is een microscopiesysteem waarmee in de incubator de gehele celkweek snel wordt gefotografeerd en waarbij de losse afbeeldingen worden ‘gesticht’ tot één overzichtsfoto. Om conclusies te trekken vanuit die overzichtsfoto moet de gebruiker nog steeds steekproefsgewijs de beelden bekijken. In dit OPZuid project ontwikkelt CytoSMART hier een oplossing voor: de Omni Analysis. Dit is een softwareplatform waarmee beeldanalyse van de door de Omni gegenereerde overzichtsfoto van een celkweek snel en eenvoudig mogelijk is. Met deze beeldanalyse kan de gebruiker bijvoorbeeld conclusies trekken over celgroei of celmigratie. Dit vraagt om innovatieve deelontwikkelingen op het gebied van beeldanalyse en cloud-computing. Hierbij is een belangrijk doel dat de analyses binnen een zeer kort tijdsbestek in de cloud worden uitgevoerd. CytoSMART heeft als doel deze algoritmes openbaar te maken door het ontwikkelen van een algoritme bibliotheek waarin gebruikers algoritmes zowel kunnen uploaden als downloaden (hetzelfde principe als iTunes).

Met de combinatie tussen de Omni en het softwareplatform Omni Analysis wordt het voor het eerst mogelijk om in korte tijd zeer nauwkeurig een gehele celkweek vast te leggen en te analyseren. De voordelen van deze ontwikkelingen zijn dan ook substantieel binnen de Life Science sector. Hiermee worden wetenschappelijke onderzoeksresultaten betrouwbaarder en worden deuren opengezet voor nieuwe innovaties waar celkweek van toepassing is. CytoSMART zal het softwareplatform zo ontwikkelen dat het tevens zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk is. Dat is ook wat Cytosmart wil: het ontwikkelen en vermarkten van kwalitatieve en betaalbare producten met een hoge toegevoegde waarde voor de Life Sciences en Health sector.

De wereldwijde markt voor microscopie is enorm en heeft een geschatte waarde tussen de € 1 tot € 2 miljard. Cytosmart ziet daarom veel potentie om een nieuw betaalbaar product te introduceren op deze grote afzetmarkt. Zo denkt Cytosmart binnen 3 jaar na afloop van het project een omzetgroei van € 1,8 miljoen te kunnen realiseren en te groeien met circa 8 FTE.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
01-07-2017
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Cytomate Technologies
Adres:
De Lismortel 31, EINDHOVEN
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Cytomate Technologies

Financiering

EU (EFRO)
€ 250.000
Totaal publiek:
€ 250.000
Totaal privaat:
€ 1.013.827
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.263.827

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier