IQ-gevel

Dit project gaat over de IQ-gevel, een innovatieve lichtgewicht energieleverende gevel met eigen energieopslag die toegepast op het eerste Passiefhuis Premium van de Benelux. De IQ-gevel combineert gekleurde PV-panelen met aluminium gevelpanelen tot een aantrekkelijk geheel als alternatief voor de traditionele gevels van baksteen. Het gebouw waar de IQ-gevel voor de eerste keer wordt toegepast heeft een maatschappelijke functie en wordt ingezet als demonstratie voor grootschalige toepassing van deze gevel voor nieuwbouw en renovatie van woningen en appartementsgebouwen.
Een kennispartner, een universiteit, een netwerkbedrijf en diverse MKB bedrijven werken als consortium mee aan de IQ-gevel. Het Premium Passiefhuis wordt de testomgeving (living lab) met demonstratiefunctie en het consortium richt zich met de IQ-gevel op ‘smart grids’ met innovatieve PV-oplossingen die geïntegreerd worden in de gevel.
De IQ-gevel is industrieel vervaardigd, extreem isolerend en volledig recyclebaar en daarmee radicaal anders dan de Nederlandse bouw die ambachtelijk is en qua isolatiewaarde slechts aan de minimale wettelijke eisen voldoet. Alle woningen zouden zo min mogelijk energie moeten vragen en zo veel mogelijk energie moeten opwekken én zelf gebruiken. Dat kunnen we met deze gevel waarmaken omdat het beschikbare oppervlak voor Photo Voltaic panelen (hierna: ‘PV-panelen’) sterk wordt uitgebreid.
Deze gevel moet naast isolerend en energieleverend, ook veilig, efficiënt, industrieel vervaardigd, circulair en esthetisch verantwoord zijn. De IQ-gevel voldoet aan al deze eisen en is daarmee de gevel van de toekomst voor nieuwbouw en renovatie. Tegelijkertijd sluit de IQ-gevel naadloos aan op recent ontwikkelde innovaties voor opwekking op het dak die nu de fase van early adopters naar de vroege en late volgers doormaken. De weerstand voor het gebruik van PV in een woning is al weg, waardoor de stap naar opwekking via de gevel hier een logisch vervolg op is. Het is een bewezen techniek en er is vertrouwen en investeringsbereidheid onder toekomstige afnemers (woningeigenaren, corporaties, ontwikkelaars)
De IQ-gevel bestaat uit een dubbele laag (onbrandbare) isolatie van minerale wol die de warmtevraag van een gebouw verlaagd terwijl de extra dikte van de isolatie wordt gecompenseerd door de dunne aluminium gevelpanelen. Aluminium is licht, plooibaar en circulair en laat zicht prachtig combineren met PV-panelen mits deze in een bijpassende kleur zijn uitgevoerd. De IQ-gevel gebruikt PV-panelen waarvan de cel wordt gekleurd, waardoor ze nauwelijks in opbrengst achteruitgaan ten opzichte van PV-panelen met gekleurde folies achter het glas. Deze techniek is volledig nieuw en nog niet in gevels toegepast. De aansluitende aluminium gevelpanelen worden in dezelfde kleur als deze PV-panelen uitgevoerd zodat er een geheel ontstaat.

De glasoppervlakken van drie-laags veiligheidsglas worden hierin geïntegreerd zonder gebruik te maken van kozijnenprofielen. Dit wordt “structural glazing” genoemd en wordt nog niet in de Nederlandse woningbouw toegepast. Ten slotte wordt de opgewekte zonne-energie opgeslagen in batterijen die afhankelijk van het gebruik van de woning uit te breiden zijn en met een smart box worden aangestuurd. Hierdoor kan slim worden omgegaan met vraag van energieverbruikers en het aanbod van beschikbare zonne-energie. Hierdoor werkt de IQ-gevel ook als een energieopslag voor het energienet die piekmomenten kan helpen opvangen.

Projectinformatie

Prioriteit
Bevordering duurzame energie (4F)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
1-10-2019
Einddatum:
31-12-2023

Begunstigde:

Adres:
Torenallee 20
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Stichting PassiefBouwen

Financiering

EU (EFRO)
€ 460.000
Noord-Brabant:
€ 172.500
Overig:
€ 18.000
Totaal publiek:
€ 650.500
Totaal privaat:
€ 499.500
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.150.000

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier