Projectfoto van het OPZuid project Homes Factory, waar een voorbeeldwoning te zien is

Homes Factory: Koolstofarme 3D modulaire woningbouw

  • Dit project doet mee aan de Open Energiedag op zaterdag 16 september Wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie? Bezoek dan dit project.

Om de klimaatdoelen voor 2030 te halen, zal er in de gebouwde omgeving 3,4 Mton minder CO2 uitgestoten moeten worden (Bron: Klimaatakkoord). Hiertoe dienen gebouwen met zo min mogelijk impact op het milieu ontworpen, gebouwd en gebruikt te worden. Dit betekent dat er geen onnodige grondstoffen, energie en milieubelastende materialen ingezet worden bij de bouw en energieverbruik tijdens het wonen uit hernieuwbare bron komt. Dat er esthetisch, flexibel en comfortabel wordt gebouwd in samenspraak met mens en maatschappij zodat gebouwen langer gebruikt worden en makkelijk aan veranderende behoeften aan te passen zijn. Tot slot moet er in de ontwerpfase al nagedacht worden hoe de woning als geheel of gedeeltelijk een 2de leven zal krijgen na +/- 50 jaar.

Een gezamenlijk gedragen visie hierop ontbreekt in de markt doordat er momenteel sprake is van een huizenmarkt die op slot zit op meerdere niveaus. De complexiteit hiervan laat zich niet makkelijk oplossen door de vaak behouden mentaliteit van de bouwwereld. Kortom, de markt zit muurvast en heeft een doorbraak nodig op meerdere fronten.

Om tot een oplossing te komen voor de bouwsector zijn Vastlab Projectontwikkeling BV en Bouwbedrijf Boot BV, beide uit Breda, een samenwerking aangegaan om het bouwproces verregaand te industrialiseren. Hiervoor zijn zij, vanuit de overtuiging dat de beste woningen binnen gebouwd worden, een 3D-modulaire woningenfabriek gestart genaamd Homes Factory (HF). Een combinatie van innovatieve oplossingen en voortschrijdende technologische ontwikkelingen zorgt ervoor dat woningen daar onder ideale omstandigheden kunnen worden geproduceerd. Dat maakt de woningen oersterk (levensduur >50 jaar) en zeer duurzaam. CO2 besparingen worden gerealiseerd door innovatieve toepassing van koolstofarme materialen en technologieën in het chassis en de schil van de HF-woning. Dit vormt de kracht van het HF-3D-modulair ontwerp– en bouwsysteem:

  • Het innovatieve HF-Chassis, bestaande uit een kern van staal en ‘groen’ beton die de woning zeer stevig maakt met daarop een houten skeletopbouw van lokaal hout waarin CO2 wordt opgeslagen die na >50 jaar gerecycled kan worden. Dit betekent dat deze woningen alleen al in het bouwproces 80 ton CO2 reduceert t.o.v. traditionele bestaande bouw;
  • De luchtdichte en dampdoorlatende schil om het chassis heen zorgt niet alleen voor een woning met een gezond en optimaal binnenklimaat, maar ook voor nul energielasten; Ten opzichte van een traditionele bestaande woning bespaart een gemiddeld huishouden 25% CO2 (6.6 ton op een gemiddeld verbruik van 23 ton per huishouden, bron Milieu Centraal) uitstoot per jaar simpelweg door te kiezen voor een HF-woning.

Het HF-3D-modulair bouwconcept is sinds 2012 in ontwikkeling en diverse proefprojecten hebben laten zien dat de techniek van 3D modulair bouwen zowel technisch als economisch gevalideerd en haalbaar is. Met de lessen die geleerd zijn is Homes Factory klaar om de laatste hand te leggen aan zijn 3D modulaire ontwerp- en bouwconcept (dat naast de techniek ook het gehele proces om de techniek heen en de klantbenadering bevat) en het op grote schaal uit rollen hiervan naar de markt.

Dit OPZuid project omvat de ingebruikname van een full-scale woningfabriek in Breda en de uitvoering van twee pilotprojecten, waarmee naast de techniek ook het gehele proces om de techniek heen en de klantbenadering, het unieke en innovatieve 3D-modulaire ontwerp- en bouwconcept aan de markt getoond kan worden. Een succesvolle uitrol zal leiden tot een snelle opschaling die significante CO2 besparingen op zal leveren binnen de bouwsector.

In het jaarverslag van 2020 komen initiatiefnemers Jan Hoppen en Susanne Swinkels van Vastlab aan het woord. Lees hier het gehele interview

In de media:

Projectinformatie

Prioriteit
Bevordering duurzame energie (4F)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BREDA
Startdatum:
1-6-2020
Einddatum:
31-12-2021

Begunstigde:

Adres:
Grenssteen 27
BREDA
Nederland
Partner(s):
Homesfactory BV; Vastlab Projectontwikkeling BV; Bouwbedrijf Boot BV

Financiering

EU (EFRO)
€ 1.005.000
Rijk:
€ 495.000
Totaal publiek:
€ 1.500.000
Totaal privaat:
€ 3.937.119
Totale subsidiabele kosten:
€ 5.437.119

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier