Green Vinyl Records

Green Vinyl Records

Wist je dat er tijdens het productieproces van langspeelplaten veel energie verloren gaat? LP’s worden traditioneel gemaakt met een LP-pers die verwarmd wordt door stoom; een tijdrovend proces dat veel energie kost en niet duurzaam verloopt.

Een collectief van zeven bedrijven en een kennisinstelling onder leiding van Symcon B.V. ontwikkelt samen een duurzaam en alternatief productieproces voor LP’s.
Dat proces is gebaseerd op de spuitgiettechniek in plaats van persen. Ook vervangen ze de huidige kunststof met een milieuvriendelijk materiaal. Het behouden van het vertrouwde LP gevoel staat voorop. Samen zorgen ze voor een energiebesparing van ruim 70%, een sneller productieproces en minder nadelige gevolgen voor milieu.  

Tijdens het ontwikkelen, samenstellen en testen van deze ‘Green Vinyl Records’ wordt gewerkt aan de verbetering van de positie van het MKB en het valoriseren van nieuwe producten en diensten. Veel midden- en kleinbedrijven in Brabant willen deze innovaties toepassen, maar missen de kennis en samenwerkingsverbanden om deze te implementeren in hun producten en bedrijfsprocessen. Om het uitwisselen van kennis en samenwerkingsverbanden aan te moedigen, zijn de partners Hogeschool Fontys en Mikrocentrum van belang.

Het project Green Vinyl Records heeft nu een marktrijpe energiezuinige productielijn voor recyclebare langspeelplaten opgeleverd, waarbij gebruik gemaakt wordt van: een recyclebare kunststof, spuitgiettechnologie, een ultramoderne matrijs met waterkoeling en sensoren en een inline printer voor papierloos labelling. Deze productielijn geeft een energiebesparing van ruim 50% en een CO2-uitstoot besparing van ruim 95%. Daarbij is de geluidskwaliteit beter, de LP is vaker af te spelen door kras-vaster en slag-vaster materiaal en de productiekosten zijn lager.

 

Projectflyer

Project in de media

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B1
Prioriteit
Versterking regionale innovatiekracht (1B1)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Veldhoven
Startdatum:
18-08-2015
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Symcon B.V.
Adres:
de Run 5427, VELDHOVEN
Veldhoven
Nederland
Partner(s):
Symcon B.V.; Mikrocentrum Activiteiten B.V.; PRG Polymer Research Group; Koot Automation & Service B.V.; MPB Mechanical Parts Brabant B.V.; G.C. Geelen; Record Industry B.V.; Stichting Fontys

Financiering

EU (EFRO)
€ 1.012.553
Rijk:
€ 337.518
Noord-Brabant:
€ 625.670
Overig:
€ 123.573
Totaal publiek:
€ 2.099.313
Totaal privaat:
€ 2.228.564
Totale subsidiabele kosten:
€ 4.327.877

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier