Eiwitproductie tussen windmolens op zee

De Rijksoverheid wil dat in 2030 27% van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komt. In 2050 moet de energievoorziening helemaal geen CO2 meer uitstoten. Windenergie op zee speelt een grote rol in de overgang naar een duurzame energievoorziening (energietransitie).
De Rijksoverheid wil ook graag het ruimtegebruik van offshore windparken optimaliseren en daarom stimuleren dat er voorzieningen komen voor de offshore teelt van zeewier, mosselen, oesters, krab, kreeft en vis in deze delen van de Noordzee.

De schelpdierketen wil de productiecapaciteit uitbreiden. De productie is de afgelopen jaren teruggelopen van 100.000 ton naar 50.000 ton door een verminderde hoeveelheid nutriënten in het zeewater van de kweekgebieden. De huidige kweekwateren hebben niet de ruimte, daarom wil de sector kiezen voor uitbreiding in de Noordzee. Door de hogere zee toestanden buitengaats dient echter de hangcultuur bij slecht weer te kunnen worden afgezonken beneden de waterlijn, om loslaten en wegspoelen van de mosselen te voorkomen.

Doel van dit project is de ontwikkeling van een afzinkbare ‘pen’ voor de mosselkwekerij. Een pen is een vakwerk van ongeveer 36 m breed en 72 m lang, dat op en tussen 2 pontons is bevestigd. Het geheel is afzinkbaar (submersible) tot 5 meter onder de waterlijn. 1 pen bevat 2 maal 25 zogeheten backbones of longlines van elk 200m lang. Aan de backbones of longlines hangen zogenaamde mossellijnen oftewel invangtouwen, waarin mossellarven worden ingevangen en waaraan de mosselen groeien (hangcultuurmosselen).

Het einddoel is een groot deel van de mosselkweek op de Noordzee in windmolenparken te vestigen, waarmee een nuttig gebruik van deze ruimte tot stand komt en de mosselkwekers tot een grotere en snellere oogst kunnen komen. In de ruimtes van het vakwerk kunnen oesters, vis, krab, kreeft of zeewier worden gekweekt. De milieudruk van dergelijke eiwitproductie op zee is vele malen kleiner dan die van de productie van rundvlees, varkensvlees of vlees van pluimvee.

De activiteiten van het project omvatten de doorontwikkeling naar een volledige pilot constructie (bestaande uit 2 afzinkbare pontons, pontonvakwerk, reversing wheels voor inhalen en vieren van de backbones en de 50 backbones zelf, mosselkweek-appendages), de demonstratie op zee voor minimaal een jaar en daarna het oplossen van de laatste knelpunten zodat het systeem gereed is voor de markt. Het te ontwikkelen product en de serviceverlening die ermee wordt mogelijk gemaakt is nieuw voor Nederland en de rest van de wereld.

Projectinformatie

Prioriteit
REACT-EU (13)
Regio
Zeeland
Projectlocatie
SEROOSKERKE
Startdatum:
1-5-2021
Einddatum:
31-12-2023

Begunstigde:

Adres:
Oostkapelseweg 4
SEROOSKERKE
Nederland
Partner(s):
OOS SMF B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 725.701
Rijk:
€ 241.900
Totaal publiek:
€ 967.601
Totaal privaat:
€ 1.892.858
Totale subsidiabele kosten:
€ 2.860.459

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier