BioTex Fieldlab; Co-creatie van textielproducten met nieuwe vezels en garens van biobased polymeren

BioTex Fieldlab; Co-creatie van textielproducten met biobased polymeren

De textiel- en tapijtbranche wil de komende jaren verduurzamen door energiezuiniger te produceren en hernieuwbare grondstoffen in te zetten. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor biobased garens. Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is een laboratorium, het zogenaamde BioTex Fieldlab, waar onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van vezels en garens uit biopolymeren (organische stoffen). Onderzoekers en het bedrijfsleven werken hierin samen aan de ontwikkeling van hoogwaardige vezels en garens en nieuwe productieprocessen voor de textielindustrie.

Samenwerking
Partners in het project zijn Universiteit Maastricht, MODINT en CHILL. MODINT is een branchevereniging van 600 textielbedrijven. Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) is een onderzoeksinstituut van de Universiteit Maastricht en RWTH Aachen. Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) is het Center of Expertise op het gebied van chemie. AMIBM en CHILL zijn gevestigd op Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen. De projectpartners werken nauw samen met industriële producenten van biopolymeren en MKB-bedrijven uit de textielindustrie.

Door de krachten te bundelen, kunnen deze partijen een technologische voorsprong opbouwen. De vermarkting van innovatieve en duurzame biobased textielproducten zal naar verwachting leiden tot een toename in omzet en werkgelegenheid bij de deelnemende bedrijven.

Project in de media:

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B1
Prioriteit
Versterking regionale innovatiekracht (1B1)
Regio
Limburg
Projectlocatie
Maastricht
Startdatum:
01-10-2016
Einddatum:
30-09-2020

Begunstigde:

Begunstigde:
Universiteit Maastricht
Adres:
Minderbroedersberg 4-6, MAASTRICHT
Maastricht
Nederland
Partner(s):
Universiteit Maastricht; MODINT; Chemelot Innovation and Learning Labs B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 569.243
Rijk:
€ 189.747
Overig:
€ 941.842
Totaal publiek:
€ 1.700.832
Totaal privaat:
€ 555.928
Totale subsidiabele kosten:
€ 2.256.760

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier