Battery Competence Center

Innovatieve  batterijtechnologie  is  onmisbaar voor het realiseren en versnellen van de energietransitie.  Vanwege een aantal belangrijke, aanwezige competenties op essentiële onderdelen in de batterijketen heeft Nederland de kans een toonaangevende rol te spelen in de Europese batterijketen. Zo kent Nederland een groot aantal marktleiders op het gebied van zwaar transport, zoals VDL Groep, Damen Shipyards en DAF Trucks, die investeren in het maken van elektrische voertuigen. Daarnaast is er veel kennis in Nederland en met name de Brainport Eindhoven regio op het gebied van materialen, zoals dunne-film technologie, en het ontwikkelen van complexe productieprocessen en machines. Tel daarbij het belang van recycling en re-use op, en er liggen veel kansen voor economische ontwikkeling op het gebied van batterijtechnologie voor Nederland.

Door in het Battery Competence Center krachten te bundelen werken de partners samen om de productie van batterijpakketten naar Nederland te halen, de concurrentiepositie van de marktleiders te versterken en veelbelovende startups op te schalen naar succesvolle batterijbedrijven. De missie van het Battery Competence Center is om unieke batterijcompetenties en -kennis met het ecosysteem te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor de Nederlandse industrie. De ambitie is om een leidend expertisecentrum te worden op applicatie-gedreven batterijtechnologie ontwikkeling.

Het doel van het REACT-EU project is om versneld technische competenties te ontwikkelen en door middel van een publiek-private samenwerking een toeleverketen op te bouwen middels het ontwikkelen van batterijpakketten/-systemen, het doen van testen en simulaties en assemblage-/productieactiviteiten. Concreet zal de opgebouwde kennis resulteren in verbeterde batterijpakketten en pilot assemblagelijnen ter voorbereiding op seriematige batterijproductie in 2023. Dit project zal daarbij als fundament fungeren om het bredere batterij-ecosysteem van het Battery Competence Center te ontwikkelen, waarbij de partners zien dat meerdere projecten nodig zullen zijn om een brede set aan competenties op te bouwen. Het REACT-EU project zal hiervoor als basis dienen om onderdelen van de benodigde competenties op te bouwen.

De belangrijke (technische) resultaten van het project zijn samengevat:

 1. Structurele samenwerking en programmastructuur waarin meerdere innovatieve projecten ontwikkeld kunnen worden in de batterijketen
 2. Oplevering van een pilotproductielijn t.b.v. prototyping – DAF Trucks & TNO op de Automotive Campus Helmond
 3. Oplevering van een pilotproductielijn t.b.v. seriematige batterijproductie – VDL & ELEO
 4. Kennisbasis die bedrijven in staat stelt betere keuzes te kunnen maken in het inkopen, ontwikkelen, produceren, behandelen, (her)gebruiken en recyclen van batterijen. Deze kennisbasis bestaat uit:
  • Modulair ontwerp van batterijmodules en -pakketten
  • Circulair ontwerp en recyclebaarheid van batterijmodules en -pakketten
  • Opschaling naar (geautomatiseerde) serieproductie
  • Testen van batterijmodules en -pakketten

In de media:

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
REACT-EU
Prioriteit
REACT-EU (13) Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
1-5-2021
Einddatum:
1-10-2023

Begunstigde:

Adres:
Achtseweg Zuid 159H
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Brainport Development NV

Financiering

EU (EFRO)
€ 1.607.921
Rijk:
€ 791.960
Overig :
€ 386.426
Totaal publiek:
€ 2.786.307
Totaal privaat:
€ 1.876.194
Totale subsidiabele kosten:
€ 4.662.501

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek