ATLAS – Het meest duurzame onderwijs gebouw ter wereld!

Het duurzaamste onderwijsgebouw, Atlas, hét icoon van een duurzame TU/e campus. De renovatie van het Atlas-gebouw, waarbij duurzaamheid en comfort centraal staan, reflecteert de duurzame uitstraling die de TU/e voor ogen heeft in haar bedrijfsvoering, het onderwijs en het onderzoek. Een gezonde en comfortabele werkomgeving voor de gebruikers, het voorkomen van energetische verspilling en hergebruik van materialen vormen daarbij de belangrijkste uitgangspunten. De projectpartners bestaande uit TU/e, TU/e Innovation Lab, Uitgekiend BV en Stichting Slimbouwen leveren met ATLAS en bijdrage aan de versnelling van de introductie van verschillende duurzame innovaties.

Duurzaam en toekomstbestendig
Na afronding van de renovatie in 2018 is Atlas getransformeerd tot een aantrekkelijk, duurzaam en toekomstbestendig gebouw met een optimaal klimaat om te studeren, te werken en te verblijven Het gebouw uit 1963 wordt aangesloten op de warmte en koude installatie WKO, voorzien van een zeer isolerende glazen vliesgevel met uniek ramensysteem en maakt het gebruik van Smart Energy Saving Lighting.

Technische uitdaging
Naast het ontbreken van gebruikers ervaringen op de verschillende innovaties, zit de technische uitdaging met name in de integratie van de verschillende technologieën met elkaar en het gebouwbeheersysteem. Om dit te ondervangen zullen onderzoekers van de Faculteit Bouwkunde via validatie, optimalisatie en effectenstudies inzichten verstrekken om de innovaties succesvol te implementeren. Vervolgens zal de gerealiseerde infrastructuur dienen als Living Lab waar innovatieve technologieën gedemonstreerd kunnen worden in een real-life omgeving. Enkele thema’s die worden uitgewerkt zijn innovatieve PV-cellen, Energieopslag, Intelligent Lighting en Internet of Things. De resultaten en kennis worden via het netwerk van met name Uitgekiend BV en Stichting Slimbouwen overgedragen aan de bouw sector en de gebouwbeheerders. BREEAM Intelligente oplossingen zorgen ervoor dat Atlas het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van Nederland wordt met de hoogste BREAAM score Outstanding. Dit ontwerpcertificaat staat voor de hoogste score dat het keurmerk geeft om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheid. Het hoofdgebouw komt in de top drie van meest duurzame gebouwen in Nederland.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
4F
Prioriteit
Bevordering duurzame energie (4F)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
01-03-2017
Einddatum:
28-02-2021

Begunstigde:

Begunstigde:
Technische Universiteit Eindhoven
Adres:
Groene Loper 5, EINDHOVEN
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Technische Universiteit Eindhoven; TU/e Innovation Lab B.V.; Uitgekiend BV; Stichting Slimbouwen; STIB2030 B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 2.499.998
Noord-Brabant:
€ 1.071.428
Overig:
€ 18.161.174
Totaal publiek:
€ 21.732.600
Totaal privaat:
€ 1.218.414
Totale subsidiabele kosten:
€ 22.951.015

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag