AGREAU

In de agrarische sector worden producten als fruit, aardappels en groente schoongespoeld met water voordat ze geleverd worden aan afnemers als supermarkten. Dit levert een flinke afvalwaterstroom op, die gezuiverd wordt in grote waterzuiveringsinstallaties, die duur zijn in de aanschaf en hoge operationele kosten kennen. Uiteindelijk wordt het afvalwater na zuivering geloosd. Die lozing wordt steeds meer als onwenselijk gezien vanwege kosten en de behoefte om water te besparen. Ook de agrarische sector verduurzaamt en wil steeds meer circulair opereren.

Innovatie voor waterzuivering
VAM WaterTech heeft met het AGREAU-concept een nieuw en innovatief waterzuiveringsconcept voor deze industrie ontwikkeld. Uniek is dat het een volledig gesloten waterkringloop mogelijk maakt, waarbij het spoelwater volledig hergebruikt kan worden voor het wassen van de agrarische producten, zonder concessies te doen aan de voedselveiligheid. Verder draait het systeem dankzij vergaande automatisering geheel autonoom en onbemand. Dankzij een zeer compacte, modulaire bouw is het bovendien eenvoudiger te installeren en bespaart het de gebruiker kosten in aanschaf en operatie.

Samenwerking
Met de uitvoering van het project AGREAU wil initiator VAM WaterTech in samenwerking met FruVo deze innovatieve waterzuiveringstechnologie demonstreren op praktijkschaal. De demonstratie zal uitgevoerd worden bij FruVo in Krabbendijke voor toepassing bij hardfruit en heeft tot doel om de technische werking van het concept aan te tonen.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
REACT-EU
Prioriteit
REACT-EU (13)
Regio
Zeeland
Projectlocatie
BORSSELE
Startdatum:
1-5-2021
Einddatum:
31-12-2022

Begunstigde:

Adres:
Monsterweg 64
BORSSELE
Nederland
Partner(s):
VAM WaterTech B.V.; Fruvo B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 338.263
Rijk:
€ 114.565
Totaal publiek:
€ 452.828
Totaal privaat:
€ 301.886
Totale subsidiabele kosten:
€ 754.714

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier