Projectfoto met toelichting onderdelen fiets van het OPZuid project 100% Limburg Bike

100% Limburg Bike

In het project ontwikkelt het consortium een zeer licht, sterk en geavanceerd op maat gemaakt fietsframe, waarbij de kennis en expertise die in Limburg aanwezig is bij elkaar worden gebracht in één kennisproduct: de 100% Limburg Bike. De gehele waardeketen wordt betrokken bij de ontwikkeling van het frame. Innovaties worden doorgevoerd op basis van de aanwezige kennis in de regio en de halffabricaten tot aan het businessmodel van de racefiets.

Na afronding van het project kan deze fiets regionaal geproduceerd worden en, naast op maat gemaakt, ook met een totaalbeleving voor de klant in de markt gezet gaan worden. Met de 100% Limburg Bike wordt vanuit het mkb-gedreven consortium ingespeeld op een reële marktvraag en maatschappelijke uitdagingen: uniek, veilig en gepersonaliseerd.

Vanuit maatschappelijke uitdagingen zoals volksgezondheid en veiligheid wordt sporten gestimuleerd. De provincie Limburg heeft ter bevordering van algemene gezondheid, veiligheid en toerisme wielrennen aangemerkt als prioritaire sport van de provincie. Dit project sluit aan bij de ambities van Limburg om een belangrijke speler te blijven in de wielersport en bij de ambitie om de maakindustrie weer terug in positie te brengen in de provincie.

De aansluiting tussen markt- en technologieontwikkelingen blijkt uit de reeds getoonde interesse vanuit marktpartijen. De marktcijfers tonen aan dat er veel geld omgaat in de wielersport. Daarbij is er een algemene verschuiving gaande van het simpelweg bestellen van producten naar een ‘experience’ bij de aanschaf en gebruik van een product, wat kansen biedt voor een exclusief product als de 100% Limburg Bike.

Naast de aansluiting bij de markt en maatschappelijke trends hebben de afzonderlijke innovaties grote potentie in andere maakindustrieën, zoals de veiligheid- en beveiligingssector, de lucht- en ruimtevaart en de auto- en motorsport. De technieken die in dit project ontwikkeld worden, zullen na vermarkting van de fiets ook in deze andere markten worden geïntroduceerd. De 100% Limburg Bike is daarmee een showcase voor innovaties uit de regio, een innovatieplatform voor toekomstige innovaties en daarmee een uithangbord voor Limburg als innovatieregio.

Het project sluit met diverse ontwikkelingen aan bij de topsectoren Chemie, HTSM & ICT en Life Sciences & Health. Met het brede consortium en de innovatie waarin de diverse kennisgebieden worden samengebracht, wordt tevens een cross-over gerealiseerd tussen deze drie topsectoren.

In het jaarverslag van 2020 komt projectleider Menno Smeelen van Brightlands Chemelot Campus aan het woord. Lees hier het gehele interview

In de media:

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Limburg
Projectlocatie
STEIN
Startdatum:
01-11-2018
Einddatum:
30-09-2021

Begunstigde:

Begunstigde:
CeraCarbon B.V.
Adres:
Kruisstraat 123, STEIN
STEIN
Nederland
Partner(s):
CeraCarbon B.V.; TNO; Brightlands Chemelot Campus B.V.; Chemelot Research Facilities B.V.; Chemelot Innovation and Learning Labs B.V.; Eurocarbon B.V.; Race Productions NV; Mullens Sports & Health Innovations; Kembit B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 638.922
Limburg:
€ 237.511
Overig:
€ 390.360
Totaal publiek:
€ 1.266.793
Totaal privaat:
€ 817.331
Totale subsidiabele kosten:
€ 2.084.124

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag