Wijzigingen MIT Subsidieregeling 2025

In 2025 wordt de MIT Subsidieregeling weer uitgevoerd. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn in de regeling enkele wijzigingen aangebracht die voor aanvragers relevant zijn. Deze wijzigingen worden in dit bericht toegelicht. Dit bericht bevat geen opsomming van álle wijzigingen, dus voor een volledig en actueel overzicht verwijzen we naar de Subsidieregeling MIT 2025.

MIT Haalbaarheid 2025 (HLB)

  • In tegenstelling tot voorgaande jaren kan aan een en dezelfde onderneming per kalenderjaar slechts één keer een HLB subsidie worden toegekend. Het is wel mogelijk om meer aanvragen in te dienen. Ondernemingen die tot dezelfde groep behoren, worden gezien als één onderneming.
  • Er is dit jaar een subsidieplafond per provincie ingesteld. Dit kan betekenen dat het budget voor een of meer van de provincies niet op de eerste dag overvraagd is en het voor deze provincie(s) mogelijk is om gedurende een langere periode een aanvraag in te dienen. Stimulus zal op de website regelmatig een bericht plaatsen over de stand van zaken m.b.t. de uitputting van het plafond per provincie. Er blijft overigens één portaal bestaan voor alle HLB aanvragen in Zuid-Nederland, er is geen portaal per provincie.
  • De aanvrager moet ook daadwerkelijk gevestigd zijn in Zuid-Nederland. Een aanvrager die niet gevestigd is in Zuid-Nederland komt niet in aanmerking voor subsidie.
  • De subsidievereisten zijn verder aangescherpt. Voor meer informatie zie de subsidieregeling, paragraaf 1 Haalbaarheidsproject, Artikel 1.6 Subsidievereisten.

MIT R&D Samenwerking 2025 (R&D)

  • Voor 2025 gelden dezelfde KIA’s als in 2024. Echter, elke regio / provincie in Nederland die de MIT R&D uitvoert, heeft een aantal ‘prioriteitsgebieden’ aan moeten wijzen. Voor Zuid-Nederland zijn deze opgenomen in bijlage 4 van de Subsidieregeling. Van aanvragen die aantoonbaar en onderbouwd bijdragen aan een (of meer) van deze prioriteitsgebieden wordt de score op criterium d (‘maatschappelijke impact’) verdubbeld, mits de aanvraag het minimaal punten op de andere criteria (10 punten) en het minimaal totaal aantal punten (50 punten) behaalt.
  • Een onderneming kan in diverse samenwerkingsverbanden meerdere keren subsidie aanvragen, maar slechts subsidie ontvangen tot het maximaal bedrag dat in de Subsidieregeling per deelnemer is bepaald, zijnde € 175.000. Indien de aanvragen van deze onderneming allemaal voor subsidie in aanmerking komen, bepaalt de volgorde in de ranking de toekenning van het subsidiebedrag tot het maximum is bereikt.
  • In bijlage 3 van de Subsidieregeling is een nadere uitwerking van de vier verdeelcriteria opgenomen. Dit kan behulpzaam zijn bij het uitwerken van het projectvoorstel.

Lijst Prioriteitsgebieden

KIA Missie/technologie
Klimaat en Energie Een volledig CO2-vrij elektriciteitssysteem in 2050
Klimaat en Energie Een CO2-vrije en toekomstbestendige gebouwde omgeving in 2050
Klimaat en Energie Een klimaatneutrale industrie met hergebruik van grondstoffen en producten in 2050
Klimaat en Energie Emissieloze en toekomstbestendige mobiliteit voor mensen en goederen in 2050
Circulaire Economie Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat alle milieueffecten van alle Nederlandse consumptie en productie binnen de grenzen van de planeet vallen. (NB: Circulaire Economie heeft geen meerdere deelmissies maar bestaat uit één missie)
Landbouw, Water en Voedsel Duurzame land- en tuinbouw
Landbouw, Water en Voedsel Duurzaam en gewaardeerd voedsel dat gezond, toegankelijk en veilig is
Gezondheid en Zorg Verplaatsing van de zorg naar de leefomgeving. In 2030 wordt zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving georganiseerd, samen met het netwerk rond mensen die zorg nodig hebben
Veiligheid Cyberveiligheid. In 2030 is veiligheid verplicht bij de ontwikkeling van digitale producten, en beschikt Nederland over een sterke cybersecurity kennis- en innovatieketen. De doelstellingen en acties in de Nederlandse Cybersecurity Strategie 2022-2028 (NLCS) vormen voor deze missie het overkoepelende kader
Sleuteltechnologieën Chemical Technologies: Process technology, including process intensification (NTS)

Relevante documenten