Zonnespectrum met LED belichting

Zonnespectrum met LED belichting

Voor iedere teler die buiten of in onverwarmde kassen planten teelt duurt het seizoen ongeveer een half jaar. Gedurende het andere halve jaar is het vanwege weersomstandigheden in Nederland niet mogelijk om planten te telen. Om toch te kunnen produceren, kiezen telers ervoor om de teelt naar binnen te verplaatsen en assimilatie plaats te laten vinden door middel van kunstbelichting.

Aanvrager Puur Aroma is een biologische teler van kruiden en heeft via SKAL het ECO certificaat voor haar producten. Dat betekent dat het bedrijf gebonden is aan strenge criteria wil ze haar producten kunnen verkopen als zijnde biologisch. Biologisch zijn betekent tevens dat de assimilatie plaats moet vinden door middel van zonlicht. Als stelling wordt hier uitgegaan van de evolutietheorie van Charles Darwin, waarbij het betekent dat planten zich in de loop der tijd zo hebben ontwikkeld dat de zon hun ultieme lichtbron is voor fotosynthese en daarmee voor de ultieme kwaliteit.

Bij de huidige kunstbelichting (SON-T lampen) is het niet mogelijk om dit zonnespectrum na te bootsen. Het nabootsen van het zonnespectrum zou wel mogelijk moeten zijn met LED belichting, omdat het spectrum van LED aangepast kan worden. Aanvrager Luminous Lighting Solutions B.V. gaat zich meer en meer specialiseren in het tailormade aanleveren van intelligente LED systemen en ziet het als bijzondere uitdaging om een systeem te ontwikkelen dat voldoet aan dat zonnespectrum. Op deze manier kan Puur Aroma haar productie opvoeren zonder verlies van het biologisch certificaat.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Limburg
Projectlocatie
SITTARD
Startdatum:
01-09-2015
Einddatum:
01-09-2017

Begunstigde:

Begunstigde:
Luminous Lighting Solutions B.V.
Adres:
Industriestraat 2A
SITTARD
Nederland
Partner(s):
Luminous Lighting Solutions B.V.; Vaste Plantenkwekerij Radder V.O.F. (Puur Aroma); De Eikenhof

Financiering

Rijk:
€ 92.405
Limburg:
€ 92.405
Overig:
€ 546.252
Totaal publiek:
€ 731.062
Totale subsidiabele kosten:
€ 731.062

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag