Afbeelding bij MIT Zuid R&D project wearable lactate sensins patch

Wearable Lactate Sensing Patch (WLSP)

Nederland is een sportland. Meer dan de helft van de Nederlanders doet minimaal één keer per week aan sport. Daarbij lopen ook veel mensen een blessure op. Ongeveer de helft van de blessures moet medisch behandeld worden, vooral door een fysiotherapeut. Dat legt een druk op de zorgcapaciteit. Naast voetbal komen er veel blessures voor bij duursporten waarbij verzuring vaker optreedt (denk aan hardlopen, wielrennen, triatlon). Wanneer de verzuring gemonitord zou kunnen worden, kunnen deze blessures worden voorkomen. De hoeveelheid lactaat in het lichaam is hierbij de sleutel. Lactaat is een lichaamseigen stof die in de spieren gevormd wordt nadat er onvoldoende zuurstof in de spieren is om nog goed te kunnen functioneren (samen te trekken). Kinetic Analysis en Tape Converters Holland werken samen aan de ontwikkeling van een oplossing hiervoor!

Het meten van de verzuring bij sporters is daarom een belangrijke meting. Door de verzuring goed in de gaten te hebben ontstaat geen overtraining wat resulteert in blessures. Wanneer een sporter geblesseerd is geweest of aan het revalideren is, is het ook belangrijk om de verzuring van een atleet te meten. De anaërobe en aërobe drempel kunnen namelijk veel zeggen over de mate van herstel. Omdat de lichaamseigen stof lactaat langzaam wordt opgebouwd totdat de verzuring plaatsvindt met mogelijk een blessure tot gevolg zal het real-time meten van lactaat een mogelijkheid bieden tot het geven van advies om zo de blessure te kunnen voorkomen. Het real-time meten tijdens het sporten is nu nog niet mogelijk omdat de techniek nog niet zo ver ontwikkeld is. Met de huidige stand der techniek is dat alleen mogelijk door een bloedtest. Dit wordt ook wel de lactaatmeting genoemd en is vaak onderdeel van een grotere inspanningstest waarbij de maximale inspanning wordt gemeten aan de hand van een test met een ergometer, ademgasanalyse en ECG. De inspanningstest wordt vaak uitgevoerd in een sportmedisch centrum. Een lactaatmeting kan zowel in het laboratorium als op het (sport)veld worden gedaan.

Doel van dit samenwerkingsproject is de ontwikkeling van een smart wearable welke real-time en continu de verzuring meet van een sportende atleet (tijdens het sporten). Deze nieuw te ontwikkelen wearable werkt met een te ontwikkelen een sensor die op basis van verschillende spanningen en temperatuur een accurate meting geeft van het lactaat niveau en een wireless connection naar mobile devices, waardoor behandelaar, coach en/of sporter real-time de verzuringswaarden kunnen meten. En dat op betaalbare wijze. Huidige meetmethodes zijn te duur en te omslachtig, waardoor het niet eenvoudig mogelijk is om al tijdens het sporten te meten. Dit is innovatief vanuit technologisch oogpunt, omdat er voor het eerst met vloeistof (zweet) moet worden gewerkt. Normaliter mogen elektrische componenten niet aan vloeistof worden blootgesteld, terwijl dat nu een must is. Ook voor de markt is dit innovatief. Zowel in de sport biedt dit veel nieuwe mogelijkheden, waardoor bovendien de druk op de zorg verminderd kan worden. Het voorkomt immers blessures en dus behandelingen. Dat sluit aan bij het thema thuiszorg & zelf-management binnen de topsector Life Science & Health.

Kinetic Analysis en TACON zullen in eerste instantie het product in de regio Noord-Brabant onder de aandacht gaan brengen. Van daaruit is de ambitie om heel Nederland en ook Europa te gaan bedienen. De potentie met alleen al 2,4 miljoen hardlopers in Nederland en ca. 75 miljoen duursporters in heel Europa.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BREDA
Startdatum:
11-9-2020
Einddatum:
30-6-2022

Begunstigde:

Adres:
Sint Janssingel 92
BREDA
Nederland
Partner(s):
Kinetic Analysis B.V.; Tape Converters Holland B.V. (Tacon)

Financiering

Rijk:
€ 32.668
Noord-Brabant:
€ 70.319
Limburg:
€ 39.550
Overig:
€ 109.869
Totaal publiek:
€ 252.406
Totaal privaat:
€ 264.713
Totale subsidiabele kosten:
€ 517.119

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag