‘Warehouse of the future’ Order Picking Robot

In veel sectoren vindt steeds meer automatisering plaats. Met automatisering kan de productiviteit van een bedrijf worden verhoogd. Hierbij worden processen gestandaardiseerd, zodat repetitieve handelingen kunnen worden uitgevoerd door robots. Veel processen kunnen echter niet volledig gestandaardiseerd worden, doordat er veel kleine variaties zijn in het proces en de omgeving.
Dit is ook het geval voor order picking; het verzamelen van producten in een magazijn. De producten hebben verschillende afmetingen, staan op verschillende hoogtes in rekken of op pallets, kunnen afwijkende vormen hebben door beschadigingen en de magazijnindeling verandert regelmatig. Door deze klein lijkende afwijkingen kunnen robots echter niet exact dezelfde repetitieve handeling uitvoeren. Hierdoor is het order picken een arbeidsintensief proces, bestaande uit eenvoudige handelingen, waar erg veel medewerkers voor nodig zijn. Het order picken is vermoeiend werk door het vele lopen en de repetitieve handelingen. In dit menselijk handelen kunnen regelmatig fouten sluipen. Het aantal bestellingen blijft stijgen en worden individueler, doordat steeds meer mensen online shoppen. Daarnaast verwachten klanten een steeds snellere levering van bestellingen. Logistieke bedrijven werken daarom vaak in ploegendiensten, wat betekent dat order-pick medewerkers ook in de nacht werken. Voor het bedrijf betekent dit hoge personeelskosten, waardoor bedrijven overwegen te verplaatsen naar lageloonlanden.

Smart Robotics BV, Nobleo Projects BV en EPHI BV willen de Order Picking Robot ontwikkelen, die het order picking in het magazijn automatiseert. Dit betekent dat de robot mobiel moet zijn, producten met verschillende afmetingen kan oppakken en de complete bestelling kan klaarzetten voor transport naar de klant. De projectpartners zullen op basis van eerder in eigen huis ontwikkelde prototypes en Proof of Concepts de Order Picking Robot modulair en eenvoudig configureerbaar ontwikkelen;
• Robotica module; slimme en flexibele aansturing van robot, zodat de robot om kan gaan met de variaties in zijn uit te voeren handelingen.
• AGV module; Automated Guided Vehicle voor transport van de bewegende robot, inclusief navigatie en aansturing voor veilig en efficiënt transport door het magazijn.
• Aan-/afvoer module; sorteren en organiseren van producten op de robot ten behoeve van het klaarzetten van complete bestellingen, inclusief communicatiesysteem voor communicatie tussen de verschillende systemen en de status van de bestelling.
Een grote logistieke speler heeft veel interesse in deze ontwikkeling en zal voorzien in een locatie om het prototype onder praktijkomstandigheden te kunnen testen. Hierdoor kan het prototype na afronding van het project snel in de markt worden gezet.

De Order Picking Robot kan in principe in elk magazijn, groot en klein, worden ingezet, doordat hij modulair en eenvoudig configureerbaar is. De Order Picker Robot zal daarnaast dienen als showcase van deze drie relatief jonge bedrijven uit het Topcluster HTSM, waarmee regio Eindhoven zijn positie verstevigt als Robotica Regio in Europa. De logistieke sector zal daarnaast tegen relatief lage kosten kunnen automatiseren, waardoor de concurrentiepositie t.o.v. lageloonlanden verbetert en bedrijven niet weg trekken uit deze regio.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BEST
Startdatum:
01-01-2018
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Smart Robotics B.V.
Adres:
de Rijn 16
BEST
Nederland
Partner(s):
Smart Robotics B.V.; Nobleo Projects B.V.; EPHI B.V.

Financiering

Rijk:
€ 170.600
Noord-Brabant:
€ 170.600
Overig:
€ 170.600
Totaal publiek:
€ 511.802
Totaal privaat:
€ 659.085
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.170.886

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag