SuSeaTrack

10% van alle voedselverspilling ontstaat tijdens het transport. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties kost deze verspilling jaarlijks 100 miljard Dollar. Zeevruchten en vis zijn bijzonder bederfelijk en hittegevoelig.

Wereldwijd wordt 35% van alle zeevruchten en vis verspild, vergeleken met slechts 17% van bijvoorbeeld zuivel. Deze exorbitante hoeveelheid zeevrucht- en visafval tijdens het transport houdt rechtstreeks verband met ons onvermogen om de kwaliteit van zeevruchten en vis nauwkeurig te controleren. Dit gebrek aan controle kan er gemakkelijk toe leiden dat het bederft door nalatigheid of zelfs onnodig geweigerd worden door ontvangende detailhandelaars door voorzichtige schattingen van de kwaliteit.

Tijdens dit project zullen we een efficiënter systeem ontwikkelen voor het bewaken en controleren van de voedselkwaliteit tijdens het transport. Het systeem bestaat uit temperatuursensoren die in de voedselvrachtwagens met temperatuurregeling worden geplaatst (koudeketen), software voor machinaal leren die temperatuurinformatie omzet in kwaliteitsschattingen voor voedsel en een dashboard dat deze informatie doorgeeft aan onze klanten. Het omzetten van temperatuur- en andere gegevens van voedselketens in een nauwkeurige meting van kwaliteit is nog steeds een onopgelost probleem.

SuSea is een bedrijf dat zich richt op conserveringstechnologieën voor zeevruchten en vis. RASP is een software- en automatiseringsbedrijf met een bewezen staat van dienst. Het heeft software voor machinaal leren ingezet in grootschalige toepassingen. Samen beschikken de projectpartners over de nodige expertise om dit multidisciplinaire probleem aan te pakken. SuSea zal de nodige definities van voedselkwaliteit opstellen en experimenten uitvoeren om gegevens te genereren. RASP zal de definities en gegevenssets gebruiken om algoritmen te trainen en zijn softwarepakket te creëren.

Wij verkopen aan de vis-, schaal- en schelpdierindustrie, die wereldwijd met 4% per jaar groeit. In 2018 bedroeg de Nederlandse productie van zeevruchten en vis alleen al 451 miljoen kilo en werd er een omzet van 4 miljard Euro gegenereerd. Wij brengen een kleine vergoeding per zending zeevruchten en/of vis in rekening op basis van de gerealiseerde kostenbesparingen om de kwaliteit te bewaken.

Met de hulp van MIT zullen we technisch onderzoek uitvoeren om de effectiviteit van onze methode op geselecteerde soorten zeevruchten en vis te testen, onze IP-rechten veiligstellen en een demonstratie geven voor een potentiële klant die ons een intentieverklaring heeft gestuurd. We zullen ook lokale MKB’s in Brabant ondersteunen door technologie en informatie over de beste praktijken in het vervoer van zeevruchten en vis te verspreiden.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D Samenwerking 2021-2024 (R&D 2021-2024)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven

Begunstigde:

Adres:
High Tech Campus 1
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
RASP B.V.

Financiering

Rijk:
€ 95.865
Noord-Brabant:
€ 78.435
Totaal publiek:
€ 174.300
Totaal privaat:
€ 323.700
Totale subsidiabele kosten:
€ 498.000

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek