SURgical eNhanced Image Augmented Reality (SURNIA)

i-Med Technology BV en AZilPix BV werken samen om een baanbrekende chirurgische loep, SURNIA, op de markt te brengen, gecombineerd met Studio.One 360 graden videoproductiesysteem.

Deze nieuwe generatie chirurgische loep biedt de chirurg een verbeterd stereoscopisch zicht, aangevuld met patiëntspecifieke preoperatieve en real-time gegevens. De loep bevat de mogelijkheid om via 2-way streaming hulp op afstand in te schakelen, tijdens operaties. Ook faciliteert de loep chirurgietraining op afstand, maar onder levensechte omstandigheden. Bovendien wordt AZilPix Studio.One technologie verder ontwikkeld om een oplossing te bieden voor complete operatiekamer (OK) video-opname: naast het gezichtspunt van de chirurg, maken extra (10K) camera’s met ultrahoge resolutie het mogelijk om de volledige OK-video vast te leggen, in detail, zonder de noodzaak van video-opname-operators in de OK zelf. Dit zal bijdragen aan een drastische verbetering van de medische training van chirurgen.

Het project zal zich zodoende richten op:

  1. Verbetering van chirurgische precisie en efficiëntie door perceptueel de werkelijke 3D-weergave te verbeteren door middel van beeldstabilisatie, filtering en slimme algoritmen
  2. Integratie in de digitale OK door gecombineerde technologieën en 2-way streaming
  3. Vergemakkelijken van het gebruik van de loep door chirurgen door middel van intuïtieve interfacing en het verminderen van installatie- en configuratie-inspanningen.
  4. Verbetering van de medische opleiding en training van chirurgen.

In dit project komen activiteiten uit de Topsector LSH, thema 9 (Enabling technologieën en infrastructuur) samen met activiteiten uit de Topsector HTSM & ICT, roadmap Healthcare, gericht op het mogelijk maken van technologieën voor de zorg. Deze crossover zal de Triple-A-aanpak hanteren: Architectuur (Hardware by i-Med), Algoritmes (Software by AZilPix) combineren met een focus op de beoogde Applicatie in de gezondheidssector, specifiek in de OK (i-Med en Azilpix).

i-Med, een bedrijf voor medische hulpmiddelen brengt de meest lichtgewicht en nauwkeurige digitale draagbare chirurgische loep in, die momenteel op de markt is. I-Med is verbonden met het Academisch Ziekenhuis Maastricht en werkt in de ontwikkeling nauw samen met chirurgen in verschillende Europese ziekenhuizen. AZilPix zal de innovatieve Studio.One-software introduceren, die in eerste instantie werd ontwikkeld voor immersive broadcasting en tv-uitzendingen. Binnen het project zal de custom hardware en firmware architectuur ontwikkeling van i-Med Technologies worden verrijkt met Graphics Processing Unit (GPU) versnelde software en algoritmen van AZilPix, in een juiste balans voor de specifieke applicatie.

Momenteel is er geen volledig digitale lichtgewicht stereoscopische hoofd-gedragen loep (Head Mounted) in combinatie met augmented visualisatie op de markt, laat staan met een dergelijke geavanceerde cameratechniek. SURNIA heeft de potentie om een trendsetter te zijn op het gebied van Head Mounted systemen. De belangrijkste doelmarkten voor SURNIA zijn:

  1. Open operatie (minimaal invasief)
  2. Medische training / opleiding en hulp op afstand

Na afloop van het project is SURNIA uitgewerkt tot een gedemonstreerd prototype, waarna het op de markt kan worden gebracht.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Limburg
Projectlocatie
MAASTRICHT
Startdatum:
7-3-2021
Einddatum:
6-3-2023

Begunstigde:

Adres:
Oxfordlaan 55
MAASTRICHT
Nederland
Partner(s):
i-Med Technology B.V.; AZILPIX B.V.

Financiering

Rijk:
€ 99.032
Noord-Brabant:
€ 49.105
Limburg:
€ 49.928
Overig:
€ 99.032
Totaal publiek:
€ 297.098
Totaal privaat:
€ 367.835
Totale subsidiabele kosten:
€ 664.932

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag