SupraTag

In dit samenwerkingsproject wordt een nieuwe en efficiëntere medische behandeling ontwikkeld ter genezing van peritoneale carcinomatose (PC) kanker (buikvlieskanker). Deze behandeling combineert SupraPolix’ unieke injecteerbare en afbreekbare hydrogel technologie met de nieuwe gecontroleerde medicijn afgifte technologie ontwikkeld door Tagworks Pharmaceuticals. Hierdoor wordt het anti-kanker medicijn (chemotherapeuticum) gecontroleerd en alleen bij de tumor toegediend met het doel dat de patiënt minder negatieve bijwerkingen zal ondervinden, de kans op genezing zal stijgen en de verblijfsduur op de operatiekamer flink zal afnemen.

Peritoneale carcinomatose wordt veroorzaakt door uitzaaiingen van darmkanker en andere kankers van het bekkengebied naar de buikholte. Momenteel worden PC-patiënten behandeld door zoveel mogelijk van het tumorweefsel operatief te verwijderen uit de buikholte (“cytoreductieve chirurgie”), wat vaak wordt gevolgd door toediening van chemotherapie om onzichtbare restanten te doden. Gebruikte methoden voor het toedienen van geneesmiddelen in de buikholte in deze context zijn hyperthermische intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) en vroege postoperatieve intraperitoneale chemotherapie (EPIC). Bij HIPEC wordt de buik gespoeld met verwarmd chemotherapeuticum na het operatief verwijderen van de zichtbare tumoren. Bij EPIC wordt het medicijn 1-5 dagen na de operatie via een katheter toegediend. Klinische studies hebben uitgewezen dat HIPEC en EPIC na een operatieve ingreep effect hebben. Echter, de behandeling is zelden genezend en deze interventies kunnen wel leiden tot complicaties zoals verslechterde wondgenezing en infecties, welke het gevolg zijn van het effect van chemotherapie op wondheling en het gebruik van katheters.

Daarom willen SupraPolix en Tagworks een biologisch afbreekbare en chemotherapeuticum bevattende hydrogel ontwikkelen die in de buikholte wordt geïnjecteerd aan het einde van de operatie waardoor postoperatieve complicaties zullen verminderen en de kwaliteit van leven voor de patiënt zal stijgen. Met deze methode wordt gecontroleerde afgifte van het medicijn in de buikholte mogelijk nádat de wond de tijd heeft gekregen om te helen zonder dat wondheling wordt bemoeilijkt door belastende chemotherapie direct na de operatie. Bovendien is het mogelijk om de chemotherapie te herhalen omdat de hydrogel het medicijn meerdere keren af kan geven, wat een veel betere therapeutisch effect zal geven dan een enkele behandeling zoals bij HIPEC en EPIC. Daarnaast kan de nieuwe therapeutische hydrogel worden toegepast voor de behandeling van vele andere soorten kanker waarbij herhaalde en lokale afgifte van medicijnen gewenst is, waaronder eierstokkanker, blaaskanker en borstkanker.

Het nieuwe therapeutische hydrogel prototype zal een innovatieve behandeling van peritoneale carcinomatose kanker mogelijk maken die de overlevingskans sterk zou kunnen verhogen. Dit door een combinatie van goede chirurgische handling, biocompatibiliteit en on-demand medicijn afgifte. De partijen kunnen relatief snel tot dit prototype komen door middel van een innovatieve combinatie van SupraPolix’ bestaande biomedische hydrogel technologie en Tagwork’s bestaande gecontroleerde medicijnafgifte technologie en farmaceutische expertise. “

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
1-1-2021
Einddatum:
31-12-2022

Begunstigde:

Adres:
Horsten 1
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
SupraPolix BV; Tagworks Pharmaceuticals

Financiering

Rijk:
€ 100.100
Noord-Brabant:
€ 100.100
Overig:
€ 100.100
Totaal publiek:
€ 300.300
Totaal privaat:
€ 371.800
Totale subsidiabele kosten:
€ 672.100

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag