Sneller meer opbrengst middels energie efficiënte Infrarood warmte uit amorfe linten

Sneller meer opbrengst middels energie efficiënte Infrarood warmte uit amorfe linten

De sterk groeiende wereldbevolking heeft grote behoefte aan voldoende en betaalbaar voedsel. De Nederlandse Topsectoren Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen lopen internationaal voorop in de ontwikkeling van nieuwe technologie, waarmee efficiënt voedselgewassen kunnen worden gekweekt. Custommate en GFSC willen daar met dit project een factor aan toevoegen: infraroodstraling als groeibevorderaar.

Om deze innovatie tot stand te brengen werken de projectpartners samen met kennisinstellingen HAS en WUR, alsmede tuinders in Zuid-Nederland. Concurrerende technieken verwarmen inefficiënt met convectie, terwijl dit concept werkt op basis van lage temperatuur infraroodstraling. De infraroodstraling zal worden ingebracht middels een te ontwikkelen infrarood verwarmingsconcept in de vorm van een flexibele mat met amorfe linten die op kweektafels kan worden uitgerold en een verwarmingslintconcept in de vorm van een robuust, doch flexibel lint dat eenvoudig in de grond kan worden.

Een slim energieregel- en besturingssysteem zal ervoor zorgen dat met minimaal energieverbruik de gewassen van de benodigde warmte kunnen worden voorzien. Het besturingssysteem zal in staat zijn de infraroodstraling te doseren, gericht op de groeikenmerken van het gewas. Het wordt zelfs mogelijk binnen één kas per (gedeelte van een) kweektafel aparte verwarmingsregimes aan te bieden, waarbij het toegediende verwarmingsvermogen bovendien traploos kan worden geregeld. Dit maakt het mogelijk om verschillende producten tegelijkertijd (sneller) te produceren, zodat er veel sneller en flexibeler op de marktvraag kan worden ingespeeld.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Werkendam
Startdatum:
01-09-2016
Einddatum:
31-07-2018

Begunstigde:

Begunstigde:
CUSTOMMATE recreatie B.V.
Adres:
Ir. Blankenstraat 1c
Werkendam
Nederland
Partner(s):
CUSTOMMATE recreatie B.V.; GFSC Consultants and Engineers B.V.

Financiering

Rijk:
€ 78.929
Noord-Brabant:
€ 78.929
Overig:
€ 424.596
Totaal publiek:
€ 582.453
Totale subsidiabele kosten:
€ 582.453

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag