Smart Joint Robot

ONTWIKKELING SMART JOINT ROBOT

In de tuinbouw wordt de schaarste aan personeel voor het oogsten, sorteren en verpakken van groente en fruit een steeds nijpender probleem. Deze schaarste is dusdanig dat telers vrezen voor de continuïteit van hun bedrijf waardoor ook (betaalbare) voedselzekerheid in gevaar komt.

Automatiseren van verwerking in de tuinbouw, een logische oplossingsrichting, is technisch haalbaar, maar uit onderzoek van MTA B.V., een hightech system supplier uit Helmond, blijkt dat telers toch huiverig zijn om de overstap te maken. Dit komt enerzijds omdat de investering in robots nog steeds erg kostbaar is en omdat de bediening nog te technisch is en te weinig intuïtief voor de niet-technische gebruiker (een teler).

In samenwerking met Vectioneer B.V., een besturingsexpert uit Maastricht, en Fresh Valley Zonneveld B.V., een grote tomatenteler uit Zuid-Nederland, heeft MTA besloten een nieuw type robot te gaan ontwikkelen met een zeer lage kostprijs en een zeer laagdrempelige, intuïtieve gebruikersinterface.
De lage kostprijs -doelstelling is ten minste 50% van vergelijkbare systemen- zal mogelijk worden door de ontwikkeling van een Smart Joint, een robotgewricht uit 1 deel dat 3D-geprint gaat worden, met een werkingsprincipe gebaseerd op eigenschappen van bladveren. Door de ontwikkeling van een koolstof-skelet zal de robot significant minder wegen en kan de aandrijving ook goedkoper. Eventuele afwijkingen in positionering die voortkomen uit kostenbesparingen in de mechanica, zullen door een slimme besturing automatisch gecompenseerd gaan worden in de aandrijving.
Deze besturing gaat gebruik maken van sensoren in de Smart Joints in combinatie met een gekalibreerd grid waarin de daadwerkelijke positie van de arm met behulp van camera’s vastgesteld gaat worden.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Helmond
Startdatum:
07-09-2018
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
MTA System Development & Engineering B.V.
Adres:
Waterbeemd 8
Helmond
Nederland
Partner(s):
MTA System Development & Engineering B.V.; Vectioneer B.V.

Financiering

Rijk:
€ 79.604
Noord-Brabant:
€ 49.606
Limburg:
€ 29.998
:
€ 79.604
Totaal publiek:
€ 238.812
Totaal privaat:
€ 345.193
Totale subsidiabele kosten:
€ 584.005

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag