SLIMS: Scherpe Laesie Identificatie in Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een inflammatoire neurodegeneratieve ziekte die individuen op jonge leeftijd treft en waarvoor momenteel geen genezing bestaat. MS wordt gekenmerkt door aanwezigheid van plekken van beschadiging (demyelinisatie), de zogenaamde laesies. Er zijn veertien ziekteremmende middelen voor MS en er worden de komende tien jaar nog veel meer medicijnen verwacht.

Door de heterogeniteit van de MS-verschijnselen en het ziekteverloop, zijn het tijdig stellen van een diagnose en het afstemmen op het juiste medicijn lastige processen die vele jaren in beslag kunnen nemen, en dat terwijl ondertussen onomkeerbare hersenletsels zich blijven opstapelen. Daarom is er dringend behoefte aan innovatieve en verbeterde instrumenten voor MS diagnose en monitoring van het ziekteverloop.

Om aan deze behoeften tegemoet te komen, zal in dit project het platform SLIMS (Scherpe Laesie Identificatie in Multiple Sclerose) worden ontwikkeld. Het SLIMS platform wordt ontwikkeld middels een multidisciplinaire aanpak en bestaat uit twee onderdelen:

  1. Het precies meten van oog- en hoofdbewegingen bij MS-patiënten om oogbewegingsstoornissen bij MS beter vast te stellen;
  2. Het ontwikkelen van een geavanceerder MS Coil om in één keer het hoofd en ruggenmerg te scannen voor een volledige en verbeterde detectie van MS-laesies.

Het innovatieve en multidisciplinaire SLIMS platform heeft als doelstellingen (1) het vroeger vaststellen van de diagnose MS en (2) een verbeterd behandeltraject van MS, en zal op deze manier bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven voor mensen met MS.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
NIEUWKUIJK
Startdatum:
1-12-2020
Einddatum:
30-11-2022

Begunstigde:

Adres:
Langs de Lijn 8
NIEUWKUIJK
Nederland
Partner(s):
Italiaander Development B.V.; NeuroDrug Research B.V.

Financiering

Rijk:
€ 85.750
Noord-Brabant:
€ 85.750
Overig:
€ 85.750
Totaal publiek:
€ 257.250
Totaal privaat:
€ 318.500
Totale subsidiabele kosten:
€ 575.750

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag