Afbeelding bij MIT Zuid R&D project Save Cool

SAVE COOL

Door de opwarming van de aarde worden dagelijks de gevolgen ervaren: toenemende temperatuur, extreme hitte, stortbuien, en vers waterschaarste. Dit dwingt de wereld naar het beperken van de fossiele brandstoffen en meer duurzaamheid. Op alle fronten moeten er grote stappen gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan is het koelen van bedrijven, ziekenhuizen, musea, en industrieën. Hierbij wordt veel water, chemicaliën, elektriciteit en geld verspild. Water Future BV en Power Plastics / Filtration BV, beide actief in de innovatieve tuinbouwsector, hebben een duurzame oplossing ontwikkeld voor deze verspilling. In het SAVE COOL project wordt hun technologieën samengevoegd en verder ontwikkeld om de meest duurzame en kosten efficiënte koelwater behandeling te realiseren.

Water Future verlaagt de hardheid in het water door ion selectieve verwijdering van Calcium en Magnesium zouten. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een nieuwe elektrostatische ontzoutingsmethode. Door de zout samenstelling van het koelwater te optimaliseren hoeven er geen chemicaliën (anti-scalents, corrosieremmers) gebruikt te worden en kan veel water bespaard worden.

Om het koelwater bacteriën vrij te houden wordt gebruik gemaakt van de NUF filtratie techniek van Power Plastics. Hierbij worden de membraanfilters van nierpatiënten hergebruikt. Deze filtratie verwijdert alle bacteriën en veel virussen zonder gebruik van chemicaliën.  In de uitgevoerde haalbaarheidsstudie is bewezen dat het SAVE COOL concept een sterk competitief voordeel heeft ten opzichte van de bestaande technieken. Nijhuis Water Technology is al vele jaren actief in de koeltoren markt. Zij erkennen dat dit een nieuwe duurzame oplossing is met een sterk competitief voordeel. Nijhuis zou deze technologie, mits verder ontwikkeld en bewezen in de praktijk, graag willen aanbieden aan hun klanten.

De doelstelling van het project is om het SAVE COOL systeem verder te onderzoeken en te ontwikkelen. Het systeem zal gedemonstreerd en geoptimaliseerd in een veldtest. Bij een goed project resultaat, zullen de partners het systeem (vanaf 2023) in de koeltoren markt gaan vermarkten.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
DONGEN
Startdatum:
1-2-2021
Einddatum:
31-10-2022

Begunstigde:

Adres:
De Leest 9 AB
DONGEN
Nederland
Partner(s):
Water Future BV; Power Plastics BV

Financiering

Rijk:
€ 79.415
Noord-Brabant:
€ 79.415
Overig:
€ 79.415
Totaal publiek:
€ 238.245
Totaal privaat:
€ 294.970
Totale subsidiabele kosten:
€ 533.215

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag