Nederland staat voor een ernstig tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen, wat in de toekomst nog veel verder op zal lopen door de dubbele vergrijzing. Dit leidt tot een groeiende druk op zowel de instroom van patiënten als de uitstroom van zorgpersoneel. Het beroep van verpleegkundigen wordt vaak als fysiek en mentaal zwaar ervaren, wat leidt tot een hoog uitvalspercentage en burn-out.
Dit project beoogt deze problemen aan te pakken door middel van slimme technologie die zich richt op het verlichten van niet-patiëntgebonden taken van verpleegkundigen, zoals repetitieve en fysiek zware taken. Door deze taken over te nemen met behulp van slimme robotica komt er meer tijd vrij voor directe patiëntenzorg, wat de kwaliteit van de zorg verbetert. Het doel van het project is om binnen 2 jaar een prototype (TRL7) te ontwikkelen van een rijdend robotplatform welke niet-patiëntgebonden taken overneemt van de verpleegkundigen. Voorbeelden hiervan zijn: het bezorgen en halen van medicijnen, medische supplies en lab monsters.
De technologie die we in willen zetten om verpleegkundigen te ontlasten is intelligente, ondersteunende, coöperatieve robotica. De aanpak die hierbij gekozen wordt, maakt gebruik van dynamische wereldmodellering en computer visie gebaseerd op kunstmatige intelligentie, welke de omgeving van de robot in kaart brengt. Hiermee is het mogelijk robots in de zeer complexe omgeving van het ziekenhuis te integreren.