We willen een high-tech robot ontwikkelen voor mensen die het vermogen tot lopen dreigen te verliezen (bv. mensen die moeten terugkomen na een hartstilstand). Er bestaat een reële kans bij deze doelgroep om te kunnen revalideren. Uit wereldwijd onderzoek (bv. van Shadmehr, Mussa-Ivaldi, Reinkensmey) blijkt zelfs dat het stimuleren van neuronen/zenuwen bij bepaalde doelgroepen voorkomt dat zij hun beheersing over hun ledematen verliezen. Daarnaast moet het product ook bruikbaar zijn voor mensen met een motorische beperking, die meer zouden moeten bewegen. De inactiviteit (met bijbehorende gezondheidsrisico’s) is bij deze doelgroep groot. Motorisch gehandicapten bewegen verder heel weinig, wat leidt tot ziekten als diabetes. Dankzij onze beoogde robot neemt de kwaliteit van leven toe en wordt de (financiële) druk op de zorgsector verkleind. Het consortium is in staat om een vernieuwend product te maken om deze kwetsbare doelgroepen meer in beweging te brengen.
In de huidige situatie is de therapie voor preventie en herstel een tijdrovend en kostbaar proces, omdat het bestaat uit 1-op-1 begeleiding door een arts/fysiotherapeut. Een mechanisch systeem zou dit proces kunnen ondersteunen en een deel van activiteiten kunnen overnemen.
Uit decennialang onderzoek blijkt dat de stimulatie van neuronen het herstel/genezing van beschadigde zenuwen kan versnellen en verbeteren. Een van de eerste was de Manus robot van Shadmehr en Mussa-Ivaldi (1994) met positieve effecten bij mensen met een beroerte. Daarna zijn er diverse soortgelijke bevindingen geweest (o.a. het gewrichtenonderzoek van Reinkensmey et al 2004). Reconstructie van bewegingen middels externe input verkort de hersteltijd. Het voordeel boven therapeuten is vooral dat robots direct kunnen reageren en veel nauwkeuriger kunnen waarnemen dan therapeuten.
Het doel is van het project is om binnen 2 jaar tijd een prototype van een Revalidatierobot te ontwikkelen, die mensen uit de doelgroep ondersteunt bij gangrevalidatie en ze ook prikkelt om extra te bewegen.