QRISP is een product uit 100% vetvrije pellets, gemaakt uit geëxtrudeerde aardappel, maïs, tarwe, kokos of combinaties daarvan. De pellets worden gecontroleerd bereid door middel van speciale diëelektrische apparatuur, zonder daarbij te frituren in olie of vet. Het product zelf bevat 0% vet. QRISP is hierdoor 100% vetvrij te produceren en daardoor veel gezonder dan de huidige gefrituurde chips en andere snacks die op de markt verkrijgbaar zijn. De calorische waarde van QRISP is gemiddeld 170-250 kilocalorieën per 100 gram, tegenover 500-600 kilocalorieën per 100 gram voor gefrituurde chips. De meeste groente- en dieetchips bevatten circa 450 kilocalorieën per 100 gram.
Gefrituurde chips hebben als gevolg van de wijze van bereiding bovendien een hoog acrylamidegehalte, wat kankerverwekkend is. Dit wordt wereldwijd als onwenselijk gezien en sommige landen hebben wetgeving om ervoor te zorgen dat het acrylamidegehalte zo laag mogelijk blijft.
In onze huidige maatschappij is sprake van toenemende vetzucht. Kinderen spelen te weinig buiten en sporten te weinig. Ze zitten daarentegen veel liever achter de computer of voor de tv. Eén op de vier kinderen is te zwaar, één op de tien heeft in hoge mate overgewicht. Ongezond eten is één van de belangrijkste oorzaken van vetzucht bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Snacken en snackmomenten zijn ingeburgerde begrippen en volledig geaccepteerd door jong en oud. Chips maken hier nadrukkelijk onderdeel van uit.
Chips zorgen voor meer overgewicht dan snoep, ijs en frisdrank. Het probleem is dat mensen niet in staat zijn om slechts een kleine hoeveelheid chips te eten. Met het openen van de zak wordt direct een begin gemaakt om onbewust de hele zak leeg te eten. Bepaalde stoffen in het vet versterken deze drang tot eten. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat Light chips nog grotere dikmakers zijn dan de gewone variant. Er wordt gewoon meer van gegeten, terwijl het vetgehalte niet echt gedaald is. Dat vetzucht steeds meer een maatschappelijk probleem begint te worden is ook te merken aan de toenemende gezondheidskosten.