Premature baby’s draadloos monitoren met de Bambi Belt

In Europa worden er per jaar ongeveer 130.000 extreem premature baby’s geboren (voor de 32 weken zwangerschap). De schatting is dat dit aantal jaarlijks met 1,5% zal toenemen. De impact van een vroeggeboorte is groot. Zo gaat dit gepaard met een verhoogde kans op sterfte, een achterstand in de cognitieve ontwikkeling (zoals vormen van autisme) en/of fysieke handicaps. Doordat er in de nabije toekomst meer premature kinderen worden verwacht zullen de gepaard gaande medische problemen en bijkomende medische kosten naar verwachting stijgen. Deze medische problemen worden deels veroorzaakt door pijn en stress die de premature baby’s ervaren tijdens de ziekenhuisopname in een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in combinatie met de separatie van de ouders. De huidige monitoringstechnologie die in de NICU wordt gebruikt is een grote oorzaak hiervan. De vitale lichaamsfuncties van de premature baby’s worden momenteel gemonitord met een plakelektrode systeem dat middels draden is verbonden aan een monitor. De huid van een premature baby is echter zo kwetsbaar dat het dagelijkse aanbrengen en verwijderen van deze plakelektroden aanzienlijke pijn en stress met zich mee brengt. Daarnaast verhindert de aankoppeling middels draden en plakeletroden het huid-op-huid contact met de ouders, wat ook bekend staat als Kangaroo(moeder)zorg.

In dit project ontwikkelen Bambi Belt B.V. (hierna: Bambi) en Semiconductor Ideas to the Market B.V. (hierna ItoM) een draadloos en huidvriendelijk monitoringsysteem voor premature baby’s: de Bambi Belt. De Bambi Belt is een draadloze band die om de borst van een premature baby wordt geplaatst. Deze band bevat geen plakelektroden en monitort effectief verschillende vitale parameters van premature baby’s zoals de lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie en hartfunctie (ECG en hartslag). Dit innovatieve product is gemakkelijk aan te brengen door medisch personeel en zorgt ervoor dat de baby geen stress en pijn ervaart bij het aanbrengen. Ook kunnen ouders eenvoudig en regelmatig huid-op-huid contact kunnen hebben met hun pasgeboren kind omdat het niet middels draden is aangekoppeld aan een monitor. De Bambi Belt heeft een grote impact op de kwaliteit van zorg voor een premature baby. Door vermindering van stress en pijn en de verbetering in Kangaroo(moeder)zorg ontwikkelt een premature baby zich beter en sneller waardoor het ziekenhuisverblijf met 2 dagen kan worden verkort. Hierdoor alleen al kunnen gerelateerde gezondheidszorgkosten met € 4000,- per premature baby verminderd worden. Daarnaast zal het kind zich ook cognitief beter ontwikkelen waardoor ook kosten die gepaard gaan met levenslange zorg worden verminderd.

Dat er een duidelijke behoefte is vanuit de markt voor een nieuw monitoringssysteem voor premature baby’s wordt ondersteund door de vele Letters of Intent die Bambi via haar brede netwerk heeft verzameld in de afgelopen 1,5 jaar. Deze LOI’s zijn ondertekend door hoogstaande neonatologen van 18 verschillende ziekenhuizen uit 8 landen.

Om een product te ontwikkelen dat aan de exacte behoefte van de markt voldoet werken de projectpartners nauw samen met diverse neonatologen. Door kennis van premature zorg te combineren met de kennis van de projectpartners uit de Life Science en High Tech, zijn de projectpartners in staat om een uniek product te ontwikkelen waarmee een doorbraak wordt bereikt in de kwaliteit van zorg voor premature baby’s. Hiermee krijgen deze baby’s een beter start in het leven.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
08-09-2017
Einddatum:
07-09-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Bambi Belt B.V.
Adres:
High Tech Campus 29
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
Bambi Belt B.V.; Semiconductor Ideas To The Market (Itom) B.V.

Financiering

Rijk:
€ 151.146
Noord-Brabant:
€ 151.146
:
€ 151.146
Totaal publiek:
€ 453.437
Totaal privaat:
€ 561.397
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.014.834

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag