Plant-Based Protein: Vleesvervangers o.b.v. veldbonen-eiwit

De wereld staat voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. De verwachting is dat de mondiale bevolking verder zal groeien van 7 naar 10 miljard mensen in 2050. Naast deze stijging zullen de opkomende economieën zich verder ontwikkelen en de tendens volgen van toename van consumptie van dierlijke eiwitten. Deze ontwikkeling gaat zorgen voor grote mondiale problemen, zowel op het gebied van duurzaamheid als voedselvoorziening (om met beschikbare gronden te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, i.e. meer met minder). Om dit probleem het hoofd te bieden, zal er moeten worden gewerkt aan aantrekkelijke alternatieven. Plantaardige eiwitbronnen kunnen de consumptie van dierlijke eiwitten aanvullen en/of deels vervangen.

De voedingsmiddelenindustrie kampt momenteel met het probleem dat er te weinig kwalitatief goede, duurzame en vooral lokaal geproduceerde plantaardige alternatieven beschikbaar zijn met de juiste (water)bindende eigenschappen en een textuur die ze geschikt maakt om te verwerken in vlees- of visvervangende producten. Om deze reden wordt in vegetarische producten nog steeds veel gebruik gemaakt van dierlijke producten als kippenei-eiwit en wei-eiwit (niet geschikt voor veganistische producten). Eiwitten op basis van aardappelen, soja of tarwe worden gebruikt, maar voedingswaarde en functionaliteit zijn voor verbetering vatbaar. Bovendien zijn sommige van deze grondstoffen schaars en hebben daardoor een hoge kostprijs.

Doel van dit project is het ontwikkelen van een productieproces t.b.v. het verwerken van (lokaal geproduceerde) voorbewerkte veldbonen (veldbonen-eiwit) tot volwaardige vleesvervangende foodproducten. Hiertoe zal innovatieve emulsietechnologie worden ontwikkeld via chemokatalytische routes. Emulsietechnologie (e.g. slijpmachines/wolven) wordt veelvuldig gebruikt in de vleesindustrie, maar is nog niet eerder effectief toegepast op plantaardige grondstoffen. Om dit proces geschikt te maken voor het verwerken van veldbonen-eiwit tot een product voor voeding zal er een prototype van een technisch nieuwe proceslijn worden ontwikkeld; waarbij de gewenste samenstelling wordt bereikt middels een combinatie van toevoeging van zeewierextracten (unieke bindende eigenschappen), het op industriële wijze wolven en vormen van de samengestelde formule (tot een deeg), met als finale stap een innovatief fixatieproces (chemische reactie) o.b.v. een specifieke food-grade katalysator.

Het project heeft als primaire doelstelling de ontwikkeling van een kwalitatief goed plantaardig gehakt (zowel smaak, geur, mondgevoel als inhoudsstoffen), hier is namelijk veel vraag naar, maar bijv. ook worst, burgers en balletjes. De emulsietechnologie die ontwikkeld wordt, en het halffabricaat dat hiermee geproduceerd kan worden, leent zich goed voor de productie van al deze vleesvervangers (o.b.v. emulsies). Hiermee wordt een nieuwe bron van lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten gecreëerd voor de productie van gezonde, lekkere en veilige voeding. Dergelijke producten kunnen belangrijke oplossingen bieden om te voldoen aan de groeiende wereldeiwitbehoefte.

Binnen dit project beoogt Meatless (producent van hoogwaardige eiwitten uit plantaardige grondstoffen) samen te werken met Schouten Europe (producent van hoogwaardige plantaardige foodartikelen) en ISM Industrie Service Mol (innovatieve food-grade machinebouwer). Door in samenwerking de mogelijkheid te creëren om op duurzame wijze grote hoeveelheden veldbonen(- eiwit) te verwerken tot meerwaarde foodproducten, kan een economische bijdrage worden geleverd aan de Zuid-Nederlandse landbouwsector met een voor telers toegankelijk gewas (veldbonen worden van oudsher verbouwd in Nederland). Daardoor kan de totale afzet van duurzame plantaardige eiwitten worden vergroot en de rentabiliteit van de agrifood sector toenemen.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Zeeland
Projectlocatie
GOES
Startdatum:
1-1-2020
Einddatum:
31-12-2021

Begunstigde:

Adres:
Gebr.Spykerstraat 1
GOES
Nederland
Partner(s):
Meatless BV; ISM Industrie Service Mol; Schouten Europe B.V.

Financiering

Rijk:
€ 99.050
Noord-Brabant:
€ 36.575
Zeeland:
€ 62.475
Overig:
€ 99.050
Totaal publiek:
€ 297.150
Totaal privaat:
€ 367.900
Totale subsidiabele kosten:
€ 665.050

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag