PEDRIE

PEDRIE: Wondgenezing met Plasma Pad en Pulser

In dit project wordt een kosteneffectief systeem voor de behandeling van diabetische voetzweren ontwikkeld, gebaseerd op atmosferische koud-plasma technologie. Koud plasma-technologie voor medische toepassingen (“plasma geneeskunde”) is zeer innovatief en de meeste toepassingen bevinden zich nog in de R&D-fase. Bij deze technologie wordt een gas blootgesteld aan een sterk elektromagnetisch (EM) veld, waarna een deel van de atomen wordt geïoniseerd en de elektrische eigenschappen van het gas veranderen (“plasma”).

Het plasma bevat zeer reactieve deeltjes die bacteriedodend zijn. De menselijke cellen blijven ongedeerd en kunnen zelfs gestimuleerd worden, wat de genezing van de voetzweer verder bevordert. Het systeem bestaat uit een atmosferische koud-plasma bron (“pad”) en een aanstuureenheid (“HV (High Voltage) pulser”) om het plasma op te wekken. De configuratie van de pad is door Plasmacure gepatenteerd. De behandeling is eenvoudig en pijnloos: 1 keer per dag wordt de pad over de wond heen geplaatst en aangesloten op de pulser. Na 1 minuut wordt de pad weer verwijderd. De behandeling wordt elke dag herhaald totdat de wond dicht en genezen is. Naar verwachting zijn er gemiddeld 20 behandelingen nodig.

De behandeling kan worden uitgevoerd door de podotherapeut. Hiermee wordt de behandeling verplaatst van de 2de naar de 1e lijn. In de toekomst zal thuisbehandeling naar verwachting ook mogelijk zijn. De behandelkosten met dit systeem bedragen slechts 15% (€1.500) van de huidige kosten. Van het systeem, de pad en de pulser, zijn eerder prototypes ontwikkeld. Plasmacure heeft aangetoond dat het plasma dat met dit systeem wordt opgewekt in 1 minuut het overgrote deel van de bacteriën in collageen-elastine matjes kan doden. Deze experimenten zijn ook uitgevoerd op levende huid: de reductie is dan lager, maar nog steeds zinvol.

Plasmacure logo

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
01-11-2016
Einddatum:
31-10-2018

Begunstigde:

Begunstigde:
Plasmacure BV
Adres:
Elzentlaan 7
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
Plasmacure BV; KeyTec; Innoteq Technical Projects; Relitech

Financiering

Rijk:
€ 157.318
Noord-Brabant:
€ 142.176
Limburg:
€ 39.020
Overig:
€ 1.037.129
Totaal publiek:
€ 1.375.643
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.375.643

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier