Ontwikkeling Volledig Elektrisch Aangedreven en Elektronisch Aangestuurde Mini-Lader: Conmeq Serie-A

Mini bouwmachines zijn zeer compacte machines die van diverse gereedschappen zijn voorzien om te laden, graven, tillen, grijpen en/of slopen. Door hun compacte omvang (vaak zo smal dat ze door een normale 80 cm deuropening kunnen) zijn ze vooral populair in de gebouwde omgeving, op boerderijen of in de industrie of bij hoveniersbedrijven, omdat ze goede hulpmiddelen zijn om personeel langer aan het werk te houden en hun werk lichter te maken.

Dit is echter niet zonder risico’s, een tijdje terug is een bouwvakker in Eindhoven overleden, omdat een conventionele mini bouwmachine bij het vervoeren van betonnen draagbalken is gekanteld en de operator onder de machine bekneld raakte.

De momenteel op de markt verkrijgbare mini-laders hebben geen beveiliging tegen kantelen of overlading. Daarnaast is een nadeel van deze toepassingen dat ze door kleine dieselmotoren worden aangedreven, die veel lawaai en hinderlijke uitlaatgassen uitstoten en daardoor slechte invloed hebben op de mens die altijd in de directe omgeving aanwezig is (bouwlieden en omwonenden). Hieruit is de gedachte ontstaan om series van elektrische mini bouwmachines te ontwikkelen, waarbij Conmeq start met een volledig elektrisch aangedreven en elektronisch aangestuurde skid steer mini-lader; de Conmeq Serie A.

De Conmeq Serie-A is vanaf nul ontworpen als elektrisch aangedreven en elektronisch aangestuurde mini bouwmachine. De belangrijkste nadelen van “omgebouwde” elektrische bouwmachines – zoals laag rendement van elektrisch vermogen en beperkte batterijcapaciteit door ruimtegebrek en hoog gewicht – zijn door de nieuwe ontwerpen en uitgangspunten vermeden en tevens wordt door de gebruikte elektronica, sensoren en software actieve veiligheid toegevoegd.

Om de veiligheid van mini bouwmachines te verbeteren wil Conmeq de aansturing via een operator display en CAN-bus laten lopen. Met name bij compacte machines worden door concurrenten geen displays gemonteerd, terwijl communicatie (of interfacing) met de operator ontzettend belangrijk is voor veilige en bewuste bediening van machines.

De Conmeq Serie A wordt ontwikkeld in een samenwerkingsverband van 3 MKB-bedrijven: SPIKE Technologies BV en Swanenberg Hydrauliek BV uit Helmond en Conmeq BV uit Budel. De drie partners hebben elk specifieke en unieke kennis in hun specialisme: batterij-technologie en elektrische voertuigen, hydrauliek en bouwmachines.

De drie partners kunnen met deze innovatie een unieke positie verwerven in de internationale markt van (bouw)machines. Ze leveren elk een specifiek deel van de ontwikkeling en kunnen na de succesvolle afronding van het project omzet maken door modules en componenten te ontwikkelen en produceren voor de Conmeq Serie-A en tevens voor andere toepassingen en klanten. De economische waarde voor de projectpartners bestaat op de lange termijn uit een positieve groei van omzet, concurrentiepositie en omvang van de bedrijven, en een impuls voor Zuid Nederland.

Een eindresultaat van het 12 maanden durende project is een werkend en bewezen volledig elektrisch aangedreven en elektronisch aangestuurde en beveiligde, emissie loze skid steer mini-lader die in ruime mate voldoet aan de gewenste specifieke eisen voor de gewenste toepassingen in de binnenstedelijke bouw- en infrastructuur en renovatiemarkt. De nieuwe kennis uit het project zal door de partners breed worden gedeeld.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BUDEL
Startdatum:
11-9-2019
Einddatum:
10-9-2020

Begunstigde:

Adres:
't Inne 24
BUDEL
Nederland
Partner(s):
Construction Machinery & Equipment B.V.; Swanenberg Hydrauliek B.V.; SPIKE Technologies B.V.

Financiering

Rijk:
€ 81.532
Noord-Brabant:
€ 81.532
Overig:
€ 81.532
Totaal publiek:
€ 244.595
Totaal privaat:
€ 480.949
Totale subsidiabele kosten:
€ 725.544

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag