Ontwikkeling van zelf opladend alarmeringsapparaat

Vallen vormt met name een belangrijk en toenemend probleem onder de Nederlandse ouderen. De cijfers spreken hierbij boekdelen. In 2017 moest gemiddeld elke 5 minuten een 65-plusser met valletsel behandeld op een eerste hulp afdeling. Als er daarnaast wordt gekeken naar alle dodelijke valongevallen, dan was 90% hiervan onder 65-plussers. In veel van deze valongevallen onder ouderen kan het tijdig behandelen van de verwondingen de overlevingskans en/of kwaliteit van leven sterk verbeteren. Hiervoor zijn reeds verschillende typen draagbare lokalisatie- en alarmeringsapparaten ontwikkeld om de ouderen te helpen en beschermen tijdens het zelfstandig wonen als tijdens het buiten gaan. Echter, al de apparaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, zijn afhankelijk van een accu die meerdere keren per week opgeladen dient te worden. Dit brengt een risico met zich mee, omdat het cruciaal is dat gebruikers de apparatuur goed opladen. Dit gebeurt echter al te vaak niet goed wat catastrofale gevolgen kan hebben.

In dit project bundelen daarom twee MKB-bedrijven, Ivengi en SODAQ, hun kennis en expertise om een persoonlijk alarmeringsapparaat te ontwikkelen dat zelfstandig voldoende energie opwekt tijdens het dragen en alleen bijgeladen dient te worden na een noodgeval. Zo kunnen de gebruikers er 100% van de tijd vanuit gaan dat er gealarmeerd en getraceerd kan worden door het apparaat. Een zo goed als volledig zelfvoorzienend persoonlijk alarmerings- en lokalisatieapparaat is nog niet op de markt en zal een waardevolle en unieke bijdrage kunnen leveren aan de zorg voor zelfstandig wonende ouderen.

De projectpartners brengen een brede kennis en ervaring mee op het gebied van enerzijds persoonlijke alarmeringsapparatuur en anderzijds op continue stroomvoorziening zonder opladen. Ivengi is al jarenlang actief in de markt van persoonlijke alarmeringsapparatuur met diverse oplossingen. SODAQ is daarnaast jarenlang actief in de IoT markt als ontwikkelaar en producent van slimme IoT hardware en heeft onder andere specialistische kennis op continue stroomvoorziening zonder opladen ontwikkeld. Wanneer de kennis die beide partijen hebben gecombineerd wordt kan er een innovatief product ontwikkeld worden met een zeer grote marktpotentie.

De beoogde innovatie is gericht op enerzijds het verkleinen van de methodiek van continue stroomvoorziening zonder opladen. Hiervoor zullen zowel kinetische energie dankzij beweging van de drager, in combinatie met zonnecellen en/of lichaamswarmte worden benut. Daarnaast dient het eindproduct ook energiezuiniger te zijn dan de concurrerende systemen. Hiervoor wordt de mogelijkheden benut van de recentelijk beschikbaar geworden LTE-M telecommunicatie-band. Hierdoor kan het beoogde product op een veel efficiëntere manier gaan communiceren met de centrale.

Het project betreft een cross-over tussen de nationale topcluster Life Sciences & Health (LSH) en de internationale topcluster uit de Regionale Innovatiestrategie 3 (RIS3) High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Het project start eind september 2019 en heeft naar verwachting een looptijd tot eind januari 2021. Het project wordt afgesloten met een prototype van het apparaat dat voldoende energie opwekt zodat het kan voorzien in zijn stand-by functionaliteit en enkel bijgeladen dient te worden na een alarmerings- of lokalisatiemelding. De werkzaamheden binnen het project zullen voor 60% plaatsvinden in Zuid-Nederland

De verwachte economische waarde van deze unieke innovatie is groot. Voor Ivengi is een voorzichtige prognose van 0,86 miljoen euro extra omzet, terwijl voor Sodaq het resultaat van het project kan leiden tot een extra omzet groei van circa 0,92 miljoen euro. Zeker voor Zuid-Nederland zijn bij een succesvol project duidelijke voordelen. Naast minimaal 4-6 FTE aan arbeidsplaatsen zal er ook bij de toeleverende industrie in Zuid-Nederland werkgelegenheid ontstaan. De uit het project voortgevloeide productie- en integratiewerkzaamheden zullen ook in het zuiden van Nederland worden uitgevoerd. Hiervoor lopen reeds oriënterende gesprekken met bedrijven in Limburg en Noord-Brabant.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Limburg
Projectlocatie
MAASTRICHT
Startdatum:
11-09-2019
Einddatum:
31-08-2021

Begunstigde:

Begunstigde:
Ivengi Benelux BV
Adres:
Withuisveld 24
MAASTRICHT
Nederland
Partner(s):
Ivengi Benelux BV; M2M4ALL B.V.

Financiering

Rijk:
€ 67.150
Limburg:
€ 67.150
Overig:
€ 67.150
Totaal publiek:
€ 201.450
Totaal privaat:
€ 261.392
Totale subsidiabele kosten:
€ 462.842

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag