Afbeelding bij MIT Zuid R&D project nieuwe generatie kneedgereedschap

Nieuwe generatie kneedgereedschap

In dit project ontwikkelen Sobatech, VG‐Willems en Schouten Engineering, drie partners uit Zuid‐Nederland, gezamenlijk een nieuwe generatie continu kneedgereedschap voor toepassing in verschillende industrieën, zoals voeding‐, farma‐ en cosmetica industrie. De opzet is dat deze nieuwe generatie gereedschappen gemaakt kan worden tegen een kostprijs die veel lager ligt dan die van de huidige machines zoals extruders, maar met een vergelijkbare capaciteit en performance.

De kern van de innovatie is een kneedgereedschap met een dubbele rotor waarvan de assen worden uitgevoerd in Duplex en het kneedgereedschap in RVS met seriematig te fabriceren pennen. Deze constructie kan in serie worden geproduceerd tegen veel lagere kosten dan de huidige generatie gereedschappen. De grillige praktijkbelasting en de vermoeiingsbreuken die hierdoor optreden wordt volledig in kaart gebracht en het nieuwe gereedschap wordt daar speciaal op ontworpen en gedimensioneerd.

Voor de aanvragers betekent dit project een mogelijkheid om marktaandeel, omzet en marge fors te vergroten. Bovendien kan de opgedane specialistische kennis worden toegepast in andere markten en bij andere afnemers. Voor de eindgebruiker is de meerwaarde dat de kneedmachines veel goedkoper in aanschaf en operationele kosten zijn dan de huidige, en dat er fors op energie‐ en CO2 uitstoot kan worden bespaard vergeleken met extruders. Voor Zuid‐Nederland levert dit project een flinke economische impuls in de topsector HTSM en 3 FTE aan nieuwe arbeidsplaatsen op.

De nieuwe generatie kneedgereedschappen is bedoeld voor de wereldwijde markt voor de bereiding van pasteuze producten in de voedingsmiddelen‐, farmaceutische‐ en cosmetica industrie. De partners in dit project zijn reeds actief in deze markt en behalen hun omzet uit de wereldwijde export. Dit product verdringt inefficiënte batchprocessen en veel duurdere continuprocessen met extruders in de bereiding van deegwaren, chocolade, cellulose gebaseerde pasteuze producten e.d.

De bijdrage van dit project aan de topcluster HTSM is evident, alle drie de partners zijn onderdeel van deze topcluster. Het project sluit aan bij het innovatieprogramma’s uit de RIS3, Performance Materials.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Limburg
Projectlocatie
MAASTRICHT
Startdatum:
1-10-2020
Einddatum:
30-9-2022

Begunstigde:

Adres:
Karveelweg 9
MAASTRICHT
Nederland
Partner(s):
Sobatech Services B.V.; A. Schouten Holding B.V.; VGI-Willems Machinebouw B.V.

Financiering

Rijk:
€ 58.858
Noord-Brabant:
€ 29.458
Limburg:
€ 29.400
Overig:
€ 58.858
Totaal publiek:
€ 176.573
Totaal privaat:
€ 218.614
Totale subsidiabele kosten:
€ 395.188

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag