Intelligente pakkingen met fiber optische sensoren voor de olie- en gasindustrie

Intelligente pakkingen met fiber optische sensoren voor de olie- en gasindustrie

Het consortium van drie MKB bedrijven ontwikkelt optische sensortechnologie voor toepassing in pakkingen voor de chemische procesindustrie, waarmee lekkages voorkomen kunnen worden en onderhoudskosten gereduceerd. Daarmee kan continu, in-situ en op (grote) afstand de conditie (lekdichtheid) van hele reeksen pakkingen, en allerlei procesparameters als druk en temperatuur, automatisch worden gemonitord. Daartoe wordt een nieuwe sensor ontwikkeld van speciaal geprepareerde glasvezel fibers die zeer kleine (nanometer) veranderingen in de pakking kunnen meten.

De gegevens kunnen op (grote) afstand worden verwerkt in een basisstation en omgezet in waardevolle informatie voor de beheerder van een procesinstallatie, die geen enkel systeem ter wereld nu kan leveren. Met deze nieuwe techniek hoeven er geen elektronische componenten (met kans op vonken) toegepast te worden en maakt het mogelijk om de pakkingen in ‘safety critical’ omgevingen in te zetten, zoals in de olie- en gaswinning, de chemische procesindustrie en andere toepassingen. Hierdoor, en door de grote invloed op de reductie van (diffuse) lekkages van gevaarlijke gassen en stoffen, het voorkomen van catastrofale lekkages en rampen draagt dit project bij aan verschillende gestelde duurzaamheidsdoelstellingen.

De ontwikkeling in dit project valt onder de topsector High Tech Systemen en Materialen en sluit aan bij de ‘Photonics’ en ‘Embedded Systems’ roadmaps met een crossover met de topsector Maintenance. De ontwikkelde gepatenteerde technologie en systemen zullen wereldwijd worden verkocht aan de fabrikanten van pakkingen voor de verschillende industrieën waar intelligente pakkingen waarde toevoegen, zoals in ‘safety critical’ toepassingen, in de olie- en gaswinning, (petro)chemische industrie en het kritische high-end deel van de voedingsmiddelenindustrie

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Valkenswaard
Startdatum:
01-05-2015
Einddatum:
30-04-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
2M Engineering Limited
Adres:
John F. Kennedylaan 3, 5555 XC, Valkenswaard
Valkenswaard
Nederland
Partner(s):
FOCE
KeyTec Netherlands B.V.

Financiering

Rijk:
€ 71.427
Noord-Brabant:
€ 50.000
Limburg:
€ 21.427
Overig:
€ 251.699
Totaal publiek:
€ 394.553
Totaal privaat:
€ 324.587
Totale subsidiabele kosten:
€ 719.140

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag