Binnen dit project werken de complementaire bedrijven Avular en Sorama samen aan de ontwikkeling van een inspectierobot. De robot moet autonoom over een afgebakend terrein kunnen bewegen, geluid accuraat kunnen waarnemen en aan de hand van geluidsafwijkingen potentiële risico’s kunnen detecteren en communiceren met de controlekamer.
Vandaag de dag worden de inspecties van bijna alle installaties nog steeds manueel uitgevoerd, al dan niet met hulpmiddelen zoals meetinstrumenten en sensoren op de installaties. De inzet van mensenhanden- en ogen is echter gelimiteerd. Zo zijn de inspecties onvoldoende betrouwbaar, zijn de kosten van de operators hoog, vinden de inspecties veelal plaats op gevaarlijke locaties en liggen installaties gedurende de inspecties veelal stil (downtime). De kosten voor inspectie- en reparatie zijn mede hierdoor enorme kostenposten. Vanuit deze problematiek is de vraag dan ook ontstaan naar de ontwikkeling van een autonome inspectierobot.
In de gewenste situatie zal de inspectierobot het werk van een operator overnemen. Voor de detectie en inspectie van installaties zal het consortium geluidscamera’s combineren met autonome robotsystemen. Uiteindelijk moet het systeem volledig autonoom over een afgebakend gebied inspecties uitvoeren waarbij afwijkingen autonoom worden gedetecteerd. Daarbij zal de robot al rijdend kunnen visualiseren en analyseren met de akoestische camera. Tot op heden wordt de geluidscamera vrijwel altijd stil hangend of staand gebruikt door drone, robot en mens. De stap naar al bewegend mappen, anomalieën en classificeren is technologisch gezien een grote uitdaging.
De beoogde oplossing wordt in de markt dan ook ontvangen als doorbraaktechnologie. Het biedt immers een oplossing voor een grote kostenpost in de industrie en draagt eveneens bij aan de veiligheid van operators. Als het consortium erin slaagt om de innovatie te realiseren, dan staat zij op het punt een grote speler te worden op het gebied van condition based monitoring. Naast de te realiseren omzet en kennis (die weer ingezet kan worden voor verdere ontwikkelingen) zal dat ook resulteren in een flinke toename van hoogwaardige werkgelegenheid in de regio (zowel bij de aanvragers als ook bij de toeleveranciers).
Daarbij sluit onderhavig project naadloos aan bij de doelstellingen van de topsectoren. Concreet gaat het om aansluiting bij de topcluster maintenance en topsector HTSM. Met name de Maintenance industrie zal hiervan profiteren. Het inspecteren, monitoren en onderhouden van installaties is een tak van de industrie waarin miljarden omgaan. Met de inspectierobot kan dit op een hoger plan worden getild waarbij de kosten worden verlaagd.