Innovatief mestverwerkingssysteem op lokatie

Innovatief mestverwerkingssysteem op locatie

In dit project willen twee partners, VAM WaterTech uit Borssele en Van der Wijngaart’s WES Holding B.V., uit Prinsenbeek, een innovatief en compact mestverwerkingssysteem ontwikkelen. De intensieve veehouderij in Nederland wordt geconfronteerd met steeds grotere problemen als gevolg van het mestoverschot, en de afvoer van de mest wordt een steeds zwaarder drukkende kostenpost.

Mest vertegenwoordigt echter een bepaalde waarde in nutriënten en als energiedrager (biomassa), meer tot op heden blijkt een betaalbaar mestverwerkingssysteem niet eenvoudig te maken. Het consortium wil met nieuwe technologieën een compacte, in serie te maken en betaalbare mestverwerkingsinstallatie ontwikkelen, met een capaciteit van maximaal ongeveer 4000 / 5000 m3 mest per jaar, waarmee de mest van een veehouder met ongeveer 2500 varkens op locatie bij de stal kan worden verwerkt.

Het mestverwerkingssysteem wordt opgebouwd uit meerdere losse onderdelen (scheider, droger, vergasser en een plasma sterilisator) die door de in het project gehanteerde ontwikkelingsprincipes seriematig geproduceerd kunnen worden. Hiermee moet het mogelijk worden een oplossing te ontwikkelen die tegen lage kosten te produceren is. Bijkomende voordelen voor de veehouder en de maatschappij zijn dat de uitstoot van broeikasgassen, ammoniak en andere schadelijke gassen door de veehouderij beduidend verminderd kan worden, alsmede het gebruik van antibiotica om de dieren gezond te houden. Verder kan het overgrote deel van de mest worden aangewend als biomassa (brandstof) voor de duurzame energieopwekking, of als vervanging van kunstmestkorrels.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Zeeland
Projectlocatie
Borssele
Startdatum:
01-12-2015
Einddatum:
31-10-2017

Begunstigde:

Begunstigde:
VAM WaterTech BV
Adres:
Monsterweg 64
Borssele
Nederland
Partner(s):
Van der Wijngaart's WES Holding BV; VAM WaterTech BV

Financiering

Rijk:
€ 94.268
Noord-Brabant:
€ 44.464
Zeeland:
€ 49.804
Overig:
€ 522.787
Totaal publiek:
€ 711.323
Totale subsidiabele kosten:
€ 711.323

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag