InnoDent

Lake3D en Van Mierlo hebben het InnoDent project ontwikkeld om bestaande inkjet technologie geschikt te maken voor integratie in 3D printers. Het gebruik van inkjet als 3D technologie is nieuw en wekt de interesse van grote bedrijven in de 3D industrie vanwege de mogelijkheden om materialen te combineren en kleur/ glans toe te voegen. Hiermee kunnen nieuwe functionele toepassingen worden ontwikkeld die met huidige 3D technieken niet binnen handbereik zijn.

Het InnoDent project richt zich op toepassing in de tandheelkundige industrie: het printen van gebitselementen zoals kronen, tanden en gebitten. Het printen van gebitselementen heeft enorme voordelen ten opzichte van bestaande technieken (spuitgieten, frezen, handmatige productie) omdat het relatief goedkoop is, een korte doorlooptijd heeft en tot weinig materiaalafval leidt. Echter met de huidige SLA printers kan geen hoogwaardige kwaliteit worden behaald; de gebitselementen voldoen niet aan de esthetische eisen van de tandheelkundigen vanwege het ontbreken van kleur en glans. Omdat SLA printers slechts monomateriaal kunnen printen is het niet mogelijk om tijdens het proces kleur en glans toe te voegen, waardoor het resultaat niet realistisch is. De tandheelkundige sector is enthousiast over 3D printen maar vindt de huidige generatie printers van onvoldoende kwaliteit. Men wacht op een nieuwe generatie printers, waarbij met behulp van inkjet technologie, esthetisch goede resultaten kunnen worden behaald tegen lage kosten.

Gedurende het InnoDent project zullen Lake3D en Van Mierlo samenwerken om de aansturing te ontwikkelen van de printkop en de IP af te schermen in een IP box. Tevens wordt een kijkopstelling gerealiseerd om het printproces te monitoren en het printprotocol te optimaliseren. In samenwerking met het Deense bedrijf 3Shape wordt de interface gemaakt tussen de printkop en de software om gebitten te scannen en het gebitselement te ontwerpen. Daarna vindt integratie plaats in een bestaande 3D printer en worden gebitselementen geprint met behulp van gecertificeerde materialen voor de tandheelkundige sector. Deze worden gevalideerd door tandheelkundigen (o.a.v an Dentalzorg) en zonodig worden aanpassingen gemaakt in de software, aansturing of in het printprotocol. Aan het eind van het project is de printkop geschikt gemaakt voor 3D toepassing en zijn er realistische gebitselementen geprint.

Daarna wordt marktintroductie voorbereid door samenwerking aan te gaan met een producent van dentale printers en de leveranciers van materialen. Zij beschikken over een distributienetwerk, langs welke de verkoop van de nieuwe generatie dentale printers zal plaatsvinden.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
1-11-2019
Einddatum:
1-7-2021

Begunstigde:

Adres:
Schillerstraat 136
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Lake3D; Van Mierlo Ingenieursbureau

Financiering

Rijk:
€ 114.975
Noord-Brabant:
€ 48.300
Limburg:
€ 66.675
Overig:
€ 114.975
Totaal publiek:
€ 344.925
Totaal privaat:
€ 427.050
Totale subsidiabele kosten:
€ 771.975

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag